Ezeket látta már?

Gyermekkori éjszakai ásítás (epilepszia-gyanú?)

2011.03.31. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Gyermekem 2.5évesen kapott agyvérzést(veleszületett érrendszeri rendellenesség miatt). Most 11éves. Álmában szinte azóta időnként ásít.

A doktornőnknek most mondtam csak el, mert azt gondoltam, hogy a kissebb korában volt kruppjával van összefüggésben. Az MR-je rendben volt, az EEG-re mondta azt az orvos, hogy tünet nélkül nem indokolna gyógyszerszedést, de mivel tünetet produkál(ásít éjszaka) ezért élete végéig szednie kell gyógyszert epilepsziára. De a gyerek egyébként teljesen jól van, még a feje sem szokott fájni. Kérdésem, hogy tényleg az éjszakai ásítás epilepsziás rohamot jelent? Nem kellene vmi más vizsgálatot is elvégezni, minthogy elkezdjük a máját, az egész szervezetét bombázni a gyógyszerekkel? Kérem segítsenek! Nem merek az orvosunktól kérdezni, mert okoskodásnak veszi és nagyon lekezelő állandóan.

Köszönöm a választ!

Válasz:

Gyermeke teljes kórtörténetét nem ismerve nem tudok pontos választ adni: az éjszakai, alvás alatt történő ásítás valóban furcsa jelenség, bár előttem nem tiszta, milyen kapcsolata lehet az évekkel korábbi agyvérzéssel, epilepsziával.

Legfrissebb ismereteink szerint tévhit, hogy az oxigénhiány miatt ásítunk (a magzat is ásít az anyaméhben, illetve nem ásítunk gyakrabban fizikai munka során, stb.); az azonban bizonyos, hogy az ásítás megléte normális neurotranszmitter - agyi ingerületátvivő molekula - működést feltételez.

A Bethesda kórház kitűnő Neurológiai Osztálya epilepsziadiagnosztikai részlegét tudnám javasolni esetleges további kivizsgálás végett: itt akár video EEG-monitorozás is történhet, ha szükséges, bent alvással is. Házi gyermekorvosától kérjen beutalót és egyeztessen az itt dolgozó kitűnő kollegákkal.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz