Ezeket látta már?

Gyógyszeres kezelés - csontritkulásra

2011.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Ur !

csontrikulásomra Massidron t és D3 kaptam abba kellet hagynom a szedését mert a refluxom visszajött. Kérdéem az lenne a patikai készitmények nem alkalmasak-e a csontrikulásra gondolok itt a béres csonterősitő.Tovita stb .lehet a d3 vitamintől is volt gyomorégésem és savképzödés . ergyéb panaszaimra szedek Sermipont,euthirox75 mg-os tablettát, majd rivotril 0,5 mg-os napi 2 szer. Kérem szives válaszát. az értékeket nem tudom leirni mert nem tudom mi t kell .

Korom ... év .

Köszönettel :

Válasz:

A leírtak, tehát az osztoeporózis gyógyszeres kezelése ez esetben korrekt, benne a csontritkulás elleni célzott készítmény (ez esetben a Massidron, valamint a D3-vitamin.)

A szer hatóanyaga a biszfoszfonát csoportba tartozó alendronsav jól hat a csontritkulás ellen. Komoly hátránya viszont a nyelőcsőproblémák okozása mellékhatásként, tehát ez közismert jelenség. Elég pontosan leírják a gyógyszer bevételének körülményeit, testhelyzetet stb. pontosan a nyelőcsőkárosodás megelőzése céljából.

A csontritkulás kezelésére ma már széles paletta áll rendelkezésünkre gyógyszeres vonalon is. Érdemes lenne tehát mielőbb felkeresnie a gyógyszert felíró szakorvost (reumatológus, nőgyógyász stb.) és megemlíteni a kellemetlen mellékhatást.

Az egyéb betegségekre kapott egyéb gyógyszerek ilyen szempontból nem lényegesek.

Ami az egyéb patikai készítményeket "csonterősítőket" illeti, ezek hasznosak lehetnek, de főként az ásványi-anyag háztartásra (kalcium) hatnak, az Önnek felírt szer pedig egészen konkrétan olyan típus egyike, amelyik meggátolja, lassítja a csont lebomlásának folyamatát.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz