Mindenki ezt nézi most!

Hasnyálmirigy daganat

2017.03.09. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Üdvözlöm! 2015-ben tüdőrákkal, majd 2016-ban agyi áttéttel műtöttek a wbrt után PET CT eredményem malignus folyamatra utaló képlet a pancreasban, dissemináció jeleivel a májban (28 mm a test és farok részen). Csináltak egy tumormarkert (kiugró eltérést nem mutat), meg egy májbiopsziát, ami daganatot nem ír le (májzsugor hepatitis). A hasnyálmirigyemből mintát nem vettek, csak ennyi vizsgálatom volt, ezek alapján a team 6-8 kemót javasolt, a műtétre azt a választ kaptam, hogy nem tervezik, mert áttéteseknél ez az eljárás, meg hogy még mit vagdossanak, nos én ezt nem értem azért mert már 2x műtöttek... (agy, tüdő daganatmentes). Nem tudom, hogy mit kellene tennem, tudna tanácsot adni? Köszönöm válaszát!

Válasz:

Sok részlet ismeretlen előttem és nem teljesen értek mindent. Azonban a fentiek alapján a következőket tudom mondani. Általában egy rosszindulatú daganat kuratív, azaz a gyógyulás lehetőségét hozó kezelése, sebészeti eltávolítása távoli áttét esetében nem jön szóba. Távoli áttétről beszélünk, amikor az elsődleges daganatból származó, azaz azzal megegyező szövettani felépítésű és viselkedésű másodlagos daganat egy távoli, nem a közvetlen szomszédságban elhelyezkedő szervben/szervekben vagy nem a régió nyirokelvezetésének legközelebbi útjába eső nyirokcsomókban jelenik meg. Ebben az esetben ún. palliatív kezelés jön szóba. Ez azt jelenti, hogy a tumort teljesen eltávolítani, kiírtani nem lehetséges, de az általa érintett szervek működésének biztosítása céljából fontos a kezelés. Például egy inoperabilis, távoli áttétet adó, bélelzáródást okozó daganat esetén a daganat megkissebbítése, az elzáródást okozó részletek eltávolítása a beteg életének meghosszabbítását jelenti, hiszen ha ez nem történne meg, a tumor által okozott szövődmény hamar a beteg halálát okozná.

Az Ön által említett esetben nem világos, hogy a szövettani vizsgálattal rosszindulatúnak nem bizonyult májbéli elváltozás miatt miért javasoltak kemoterápiát. Továbbá az sem világos, hogy pancreasból történt mintavétel nélkül miért tekinthető rosszindulatúnak az ott talált elváltozás. Ahogyan azt sem értem, hogy az Ön által tudott daganatmentesség ellenére miért nem jön szóba sebészi kezelés.

Mindenféleképpen azt javaslom, hogy az Önt kezelő onkológus/belgyógyász orvost kérje meg, hogy egyértelműen tájékoztassa Önt az állapotáról, a várható kimenetelről és a lehetőségekről pontosan.

Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos

Forrás: EgészségKalauz