Ezeket látta már?

Hova fordulhatok?

2017.03.24. Módosítva: 2017.04.19.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr/hölgy!

39 éves nő vagyok. 2012 óta pajzsmirigy alulműködéssel kezelnek. Vérhígítót szedek, két éve volt egy bal alsó végtagi femorális szintű mélyvénás trombozisom. Egy héttel ezelőtt hosszas álldogálás után megfájdult a bal combom, ami napról napra egyre feljebb terjedt egészen a bal medencémig fel éreztem erős fájdalmat. Voltam vele a háziorvosnál, aki izomfájdalmat állapított meg. Mondta szedjek Panadol tablettát 3x1-et, meg kenjem Diclofenak kenőccsel. Visszamentem hozzá 3 nap múlva, mert nem javult az állapotom, akkor a sebészetre irányitott. A sebészeti leleten ez áll: A bal comb az ülőideg kilépési pontjától provokálható. Mozgászavara nincs. A lumbalis lordosis enyhén elsimult az L V S1 résben kb. 5-6 mm-es ventralis irányú listhesis. A foramen jelentősen beszűkült. DG. Discopathia I V Diagnózisok: M5110/3 - Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Ez mit jelent pontosan? Hogyan kezelik? Az nem lehet hogy egy újabb trombózis lett a lábamban,? Két év óta senki nem adott uh-ra beutalót, hogy ellenőrizzék a trombózist. Pedig jártam belgyógyásznál, háziorvosnál, sebészeten, de senki nem küld el. Kihez fordulhatok vele? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Válasz:

Tisztelt asszonyom!

A leírtak alapján bal comb fájdalma nincs összefüggésben trombózissal. Vérhígítót szed, ha az INR-érték megfelelő (2 és 3 közötti), akkor az védi az újabb trombózistól. A thrombózisnak egyéb tünete is lenne: bal comb és vádli duzzanata, bőrpír, melegség. Ha ezek nem állnak fenn, a thrombózisnak kicsi az esélye. Egy kontroll UH arról adna információt, hogy jelenleg mennyire átjárható a korábban érintett véna, milyenek a mélyvénák és a felületes vénák keringési viszonyai, milyenek a vénabillentyűk, milyenek a mély és felületes vénák közötti összeköttetések.

Comb- és medencefájdalmai kapcsán: Az ötödik ágyéki csigolya és a keresztcsont között elcsúszás van, ami a csigolyaközti rés (foramen) beszűkülését eredményezi. Az itt kilépő és az alsó végtag felé futó ideg nyomás alá kerül, emiatt alakult ki a fájdalom. A javasolt kezelés lehet gyógyszeres és fizioterápia, ritkábban műtéti kezelés. A választandó kezeléshez további vizsgálatok is szükségesek, emiatt rheumatologus, ortopédus vagy idegsebész szakorvos felkeresése javasolt háziorvosi beutalóval vagy magánrendelésen.

Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, háziorvos

Forrás: EgészségKalauz