Ezeket látta már?

Illóolajok hatása: mit árulnak el a Pubmed-kutatások? Az orvos válaszol

illóolaj pozitív hatása kutatások pubmed

Kedves Orvosok! Illóolaj belső felhasználásáról, inhalálásról, a gyömbér, a fahéj pozitív, jótékony hatásáról kérdeznék.

Már többször olvastam a véleményüket ezzel kapcsolatban, hogy humbug, és nincs tudományosan alátámasztott jótékony hatása. Pubmed oldalán a gyömbérről csupa jót olvastam, de jól értelmezem a felette lévő felülvizsgálat szót, hogy nincs elismerve? Köszönöm szépen! Illetve még ha a Pubmed-en szeretnék tájékozódni ilyen dolgokkal kapcsolatban, honnan fogom tudni hogy át már elfogadott tény? Bocsánat ha kesze-kusza, remélem értik a kérdésem.

Kedves Kérdező! Egyrészt a Pubmed-en talált tudományos cikkek túlnyomó része alapkutatás eredményeit közli, amelyeket in vitro rendszerekben (pl. sejttenyészeten, szövetpreparátumon, izolált szerveken, amelyek sokszor nem humán eredetűek) vagy kísérleti állaton végeztek.

Innen nagyon messze van az út addig, hogy valamiről kijelentsük, hogy emberben hatásos, ráadásul a haszon/rizikó mérlegelés alapján valamilyen indikációra biztonsággal alkalmazható. Az említett tudományos kísérletekben használt hatóanyag koncentráció ráadásul sokszor köszönő viszonyban sincs azzal, amit humán vonatkozásban alkalmazni lehet, ilyen körülmények között, a terápiásan alkalmazotthoz/alkalmazhatóhoz képest sokszor nagyságrendekkel nagyobb adagban rengeteg dolgot ki lehet mutatni, ami soha nem fog humán terápiás relevanciával rendelkezni.

További probléma, hogy a tudományos kísérletek jelentős része nem reprodukálható, aminek ezer oka lehet, kezdve attól, hogy nem pontosan standardizált eljárás szerint végezték a kísérletet, egy speciális preparátumon/állaton, amely más állatokban, és főleg emberben másképp működik - egészen az emberi gyarlóságig.

A magas presztízsű tudományos folyóiratok nagyobb eséllyel szűrik ki az ilyesmit, az alacsonyabbak kisebb hatékonysággal. Humán vonatkozásban olyan szereket érdemes használni, amelyek szerepelnek a szakmai ajánlásokban. Ezeknek a hatásosságát, kedvező haszon/rizikó hányadosát már minden kétséget kizáróan igazolták, az adott terület legkiválóbb képviselőit felvonultató szakmai szervezetek meghatározták a készítmény helyét a terápiában és a szakmai protokollok szerint, a megfelelő helyzetre vonatkozóan van ajánlás a terápiás használatukra.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyire hatásos étrend-kiegészítő a kreatin?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához