Ezeket látta már?

Mit tegyek, ha a gyerek pánikol a háború miatt? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

pánik, háború, gyermekpszichiáter, szorongás, szorongásoldó, gyógynövény

Kedves Doktorok! A 10 éves kislányom erősen pánikol a kialakult háborús helyzet miatt.

Pszichológus is foglalkozik már vele, mi is sokat beszélgetünk, a tanítók is próbálják nyugtatni, de tegnap már légszomjra panaszkodott. Adható neki valami gyógynövényes nyugtató? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Ez is érdekelheti:

Kedves kérdező! Számos gyereknek is adható vény nélkül kapható szorongásoldó gyógynövénybogyó kapható a patikában, bár én inkább a citromfű-teát szoktam javasolni, mert meleg oldatból gyorsan felszívódik a hatóanyag.

Ezzel együtt nem gondolom, hogy ez elsősorban kémiai úton orvosolható probléma lesz. Nagyon jó, hogy kap pszichés támogatást és hogy segítőkészek a pedagógusok, de ilyen esetben legtöbbet az önök megnyugtatása tud neki segíteni, a saját szintjén azt kell megbeszélni vele, önök miért nem gondolják, hogy a háború minket is elér, illetve megnyugtatni, ha véletlenül mégis, arra az esetre is van tervük, hogy oldják meg a helyzetet, együtt. Mert hogy az ekkora gyereknek a legfontosabb megnyugtatás, hogy akárhogy lesz is, a szülei vele lesznek és vigyáznak rá a legjobb tudásuk és lehetőségük szerint.

Egyébként a pszichoterápia sokat segít, csak nem gyorsan; ha viszont mégsem elég ez a gyereknek, akkor azt először a pszichológus fogja tudni jelezni, amennyiben szükségesnek gondol az ő kompetenciáján kívüli segítséget is, biztos vagyok benne, hogy szólni fog, hogy vigyék a gyermeket gyermekpszichiáterhez.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol