Ezeket látta már?

Mit tegyünk, ha a mamának eltűnt az ujjlenyomata? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

ujjlenyomat, orvos, magánorvos, kormányablak

Tisztelt Orvosok! Segítséget szeretnék kérni, kihez tudnánk fordulni.

Szeretnénk útlevelet a mamámnak (75 éves), de sajnos nincs már ujjlenyomata, így nem készítettek neki. Azt mondták menjen orvoshoz, ahol kap egy szakorvosi igazolást, hogy kora miatt, nézzék el neki. 3 (magán)orvossal is beszéltünk, egyik sem járul hozzá ilyenhez. Akkor mit tudunk tenni? Hova tudunk menni? Sztk-ban mire időpontot kapnánk az nyár vége szerintem és valószínű ott sem adnának.... Előre is köszönöm!

30 orvosi furcsaság, ami érdekes lehet - olvasson tovább!

Kedves kérdező! A háziorvosnál próbálják meg. Sajnos a kormányablaktól oda irányítanak mindenkit. Holott annak leírása, hogy a kormányablaknál nem tudnak valakitől ujjlenyomatot venni, nem orvosi, még csak nem is egészségügyi feladat. De a hivatalnokoknak ki van adva, hogy pecsétes papírt kérjenek. (Tartalmilag gyakorlatilag mindegy milyet). Ezért a legtöbb betegnek a háziorvosa oldja meg, tisztességből.

Van, akinek nincs ujjlenyomata?

Az ujjlenyomatot azonosításra használják, hiszen ismert, hogy nincs két ember, akiké egyforma lenne. Vannak azonban olyan személyek – nagyon kevesen –, akiknek ún. adermatoglífiájuk van, ami azt jelenti, hogy azok a barázdák, amik normálisan jelen vannak a tenyér és a talp felszínén, náluk hiányoznak – azaz nincs semmiféle ujjlenyomatuk sem.

dr. Eli Sprecher, az izraeli Tel Aviv-i Egyetem genetikusa és dermatológusa munkatársaival kimutatta azt a génmutációt, amely felelős ezért a rendellenességért. Az eredmények az American Journal of Human Genetics-ben jelentek meg.

A munkacsoport egy olyan svájci családot tanulmányozott, amelyben a személyek felének születésüktől fogva adermatoglífiája volt. Az ilyen emberekben kisebb a tenyéri és a talpi verejtékmirigyek száma is. Kiderült, hogy a család érintett tagjai mindegyikében mutáció folytán rendellenes volt a Smarcad1 nevű gén. Pontosabban, a génnek abban a verziójában volt a mutáció, amely csak a bőrben expresszálódik.

A génnek van egy másik, hosszabb verziója is, amely a test többi részében expresszálódik – ez az adermoglífiás családtagokban is normális volt. A svájci családra egyébként úgy találtak rá a kutatók, hogy a család egyik tagjánál az ujjlenyomat hiánya problémát okozott, amikor megpróbált az Egyesült Államokba látogatni.

Két évvel ezelőtt egy idős szingapúri rákbeteg hasonlóan járt: szintén nem tudott ujjlenyomattal szolgálni az amerikai hatóságoknak, ám az ő esetében nem genetikai rendellenesség okozta annak hiányát. A rosszindulatú daganatok kezelésében használatos capecitabin egyik mellékhatása következtében nyomtalanul eltűnhetnek a kéz bőréről az egyedi azonosításra alkalmas ujjlenyomat barázdái.

Dr. Sprecher elmondta, hogy mindeddig senkinek sem volt fogalma arról, hogy milyen fehérje felelős az ujjlenyomatért; most először sikerült azonosítani egy olyan struktúrát, amely döntően fontos szerepet játszik az ujjlenyomatok kialakulásában.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához