Nézessek-e ellenanyag szintet? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

vakcinainfó, az orvos válaszol, ellenanyagszint, antigén teszt, koronavírus

Kedves orvosok! Tavaly novemberben voltam Coviddal fertőzve. Idén június és júliusban felvettem a két oltast, Modernát. Kell - e nézetnem antigén tesztet a 3. oltás előtt?

Megítélhető-e az antigén tesztből, hogy szükségem van-e a harmadik oltásra? Melyik oltás ajánlott? A szemem ugrál, szürkehalyog van rajta, Enbrellel oltom magam heti egyszer, psoriasis miatt. Cukros vagyok, magasvérnyomásom is van. Tartok a 3. oltástól. Köszönettel kérem szíves válaszukat.

Kedves kérdező! A betegségei miatt nagy Önnél a koronavírus delta variánsával történő újrafertőződés esetén a súlyosabb lefolyás kockázata. Az első két oltás hatása 4-6 hónap környékén jelentősen csökken. Ettől a helyzettől van félnivalója, nem a 3. oltástól, amely lehet ugyanolyan (Moderna), amelyet már egyébként is kapott. Én mindenképpen javaslom a 3. oltást, és mRNS alapút (Moderna vagy Pfizer).

Kérdésére, hogy nézessen-e ellenanyagszintet, megítélhető-e ebből, hogy kell-e önnek a harmadik oltás, a válasz: Nem, és nem. Minden nagy nemzetközi ajánlás a kockázati tényezők meglétéhez köti a harmadik oltás szükségességét, függetlenül az ellenanyagszinttől.

Rengetegen keresnek meg minket különféle laboreredményekkel, melyekből pontos adatokat szeretnének kérni, a védettségük számszerű értékét illetően.

A lényeg, összefoglalva:

  • A lakosság számára elérhető antitest és sejtes immunitás-tesztek önmagukban NEM alkalmasak az oltás utáni védettség igen-nem alapú kimutatására, ez ennél jóval bonyolultabb kérdés.
  • A laborvizsgálatok nem egységesítettek, más módszerekkel, más eszközökkel dolgoznak, más-más laborban egészen eltérő eredményeket kaphat - az antitestek/reaktív immunsejtek mennyisége NEM mutat egyenes arányosságot a védettséggel!! Vagyis, ha a szomszéd Juli néni 10-szer magasabb eredménnyel rendelkezik, mint én, az nem jelenti azt, hogy az ő immunrendszere 10- szer erősebb immunválaszt mutat a Covid-dal szemben.
  • Amennyiben ellenanyag/sejtes immunitás tesztet csináltat, kérjük, ezt LABORBAN, LEGALÁBB 2-4 HÉTTEL A MÁSODIK OLTÁS UTÁN VÉGEZZE! Számtalan aggódó képet kapunk nem kellőképp megbízható gyorstesztekről, illetve túl korán készült laborvizsgálatokról, kérjük, igazodjon az előző mondatban leírtakhoz.
  • A 60 év feletti, Sinopharmmal beoltott személyek mindenképpen jelentkezzenek harmadik oltásra!

(Megjegyzés: az antitest és az ellenanyag szavak szinonímák)

Ez is érdekelheti:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol