Ezeket látta már?

Raynaud-jelenség

2012.01.19. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Azért kerestem fel ezt a web oldalt, mert raynaud jelenséget fedeztek fel a kezemen és azon kívül hogy melegen kell tartanom nem tudtam meg sokat a jelenségröl. Vizsgálatról vizsgálatra küldenek közben fény derült nyaki ér zörejre és ismét két vizsgálatra lettem hivatalos érdekelne mire számíthatok. Sajnos senki nem mond semmit és az interneten pedig rémisztő dolgokat olvastam erröl a betegségröl. Felvilágosítását elöre is köszönöm!

Válasz:

Ajánlom szíves figyelmébe a Raynaud-jelenséget illetően a mi cikkünket is:

http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/miert-hidegek-az-ujjaink-109128.html

Tehát két dolgot kell figyelembe venni: A Raynaud-kór érbetegség, a Raynaud-szindróma pedig más (főként autoimmun) betegség talaján kialakuló jelenség.

Az első esetben valóban marad a "tüneti" jelegű kezelés, esetleg értágítók alkalmazása - erről az angiológus (érbelgyógyász) tud pontosan nyilatkozni, a második esetben pedig az alapbetegséget kell kezelni elsősorban. Autoimmun betegségekkel főként a reumatológusok és klinikai immunológusok foglalkoznak szakmaszerűen.

A nyaki érzörej (carotis) kivizsgálása igen fontos. Tehát úgy látom, hogy kardiológiai-angiológiai szakvizsgálat, pontos diagnózis, és ez alapján történő kezelés szükséges.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz