Ezeket látta már?

Szemszárazság, égő érzés

2012.06.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Címzett!

Körülbelül május közepe óta fáradékonyabb a szemem (rövidlátó vagyok, szemüveges már lassan 30 éve). Mostanra már gyakran délelőtt is olyan mintha sokat tévéztem volna, estére már szinte ég, inkább csukva tartom amikor csak lehet, mintha szárazabb is lenne. Nem tudom miért nem múlik el (egyébként vérnyomáscsökkentőt is szedek ősz óta:Tritace, Nebibeta, ASA EP, és Controlocot refluxra). Előre is köszönöm a választ!

:

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A szem fáradékonysága - talán inkább itt a társuló szemszárazság, égő érzés lehet jellemző tünet. Célszerű lenne először szemészeten megnézetnie, hogy nem szemüveg, tehát dioptria-probléma okozza a panaszokat.

Elképzelhető, főként ha a szemész nem talál erre utaló okot, jelet, hogy más probléma áll a háttérben, amelyre inkább a reumatológus és/vagy klinikai immunológus tudna választ adni, az ún. Sjögren-szindróma, melynek igen jellemző tünete a szem, orr, száj nyálkahártyák kiszáradása.

A gyógyszerek közül a két magas vérnyomásra ható szer okozhat szemtüneteket, de a leírásban látásromlás, látászavar szerepel, nem az, amit Ön megfogalmazott.

Csak a szakorvosi vizsgálat tud minderre Önnek megnyugtató választ adni!

üdvözlettel

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához