Ezeket látta már?

Tic, mozgászavar

2011.02.01. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Egészségkalauz.hu!

A kérdésem arra vonatkozik, hogy van-e ma Magyarországon kapható tikkelés elleni gyógyszer. Természetesen arra az esetre, ha a vizsgálatok kizárják a komolyabb betegség lehetőségét.

Köszönöm a választ!

Tisztelettel:

Válasz:

A "tic" néven ismert jelenség számos neurológiai mozgászavarnak, mozgásbetegségnek lehet kísérőjelensége, tünete. A kérdés azért "előzi meg saját magát" mert úgy tűnik, hogy pontosabb diagnózis nélkül szeretne gyógyszeres kezelésben részesülni...

Néhány szó a mozgászavarokról.

Az akaratlagos mozgások létrehozásában az agy-gerincvelői piramispálya, az ún agyi magrendszerek (bazális ganglionok) és a kisagy vesz részt (igen vázlatosan).

Melyik károsodás mit okozhat?

1. a piramispálya zavara: fokozott izomtónust, bénulásokat.

2. a bazális ganglionok bántalma: akaratlan mozgásokat, túlmozgásokat vagy éppen mozgásszegénységet

3. kisagyi károsodások: a mozgások kivitelezése, pontos koordinációja szenved zavart.

A tic-ek az ún. dyskinesisek nagyobb csoportjába tartoznak, vagyis önkéntelen nem ismétlődő, esetleg sztereotíp mozgások, változatos formában. Sokféle típusa lehet, az Ön által kérdezett jelenség a tic, illetve a Tourette-szindróma.

A tic az egyszerűbb eset: általában gyermekkori ideges sztereotipia (pislogás, köhögés) mely később megszűnik, sokszor normális viselkedés "eleme" is lehet.

A Tourette-szindróma genetikai betegség, ebben igen összetett tic-jelenség/ek lehetnek. A mozgászavart hangjelenségek is kísérhetik. Nem folyamatosak, és érdekes módon a beteg "akaratlagosan" néhány percre le tudja állítani.

Kezelésére a mai terápia szorongásoldókat, súlyos, igen súlyos esetben antipszichotikumokat alkalmaz (tehát a lelki zavarokban, pl. skizofréniában adott szereket). Ez utóbbiakat valóban csak igen súlyos esetben, nem kevés a mellékhatás ugyanis.

Tehát célszerű lenne pontosan utánajárnia a tic jelenségnek, neurológus szakorvos kell a diagnózis kimondásához, elkülönítéséhez, hogy pontosabban milyen típusú mozgászavarról van szó.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához