Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: estétől fokozódnak a fejfájásos tünetek

meteorológia, orvosmeteorológia, időjárás, front, fronthatás, időjárás-érzékenység, migrén, fejfájás

Pénteken országszerte tovább tart a frontmentes idő, már 30 C-fok körüli maximumokat mérhetünk. Egy közelgő front mégis jelenthet megterhelést az arra érzékenyeknek.

Ma még nem lesznek jellemzők a záporok, de a levegő páratartalma délutánra most is megnövekszik. A nyárias időt tehát átmenetileg ugyan záporok nem zavarják, azonban a melegedés miatt egyéb okok miatt romolhat a közérzet. Ilyen ok lehet például a migrén vagy a vérnyomás-ingadozás, de gyakori lehet az ok nélküli fáradtságérzet és a csökkent teljesítőképesség is.

Fronthelyzet ma

2022.06.03. PÉNTEK

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

Pénteken délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, csapadék azonban ezekből nem alakul ki. Délután a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A déli szél mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 C-fok között alakul.

A fülledtség, és az összetett időjárási helyzet többeknél válthat ki panaszokat

Az idősek és a szívbetegek a leginkább veszélyeztetettek: ebben az esetben a diszkomfort érzet mellett nehézlégzés is felléphet, ezen kívül vérnyomás-ingadozást, keringési rendellenességeket is tapasztalhat. Ha érintett, akkor ajánlott inkább zárt térben tartózkodnia, és kerülni a megerőltető fizikai munkát, a pihenés javíthat az állapotán - tanácsolja a Meteo Klinika.

A nyári időben elengedhetetlen a megnövelt folyadékfogyasztás. Fizikai aktivitástól függően napi 2-3 litert vegyen magához ivóvíz, tea vagy akár könnyű levesek formájában. A magas víztartalmú zöldségek is gyümölcsök is segítenek ebben, építse be őket a mindennapi étkezés rendjébe. A változékonyság több napig jellemző lesz, éppen ezért ajánlott vitaminokkal támogatni immunrendszerünket, erősíteni szervezete alkalmazkodó-képességét.

Estétől a fejfájásos tünetek fokozódására is készülni kell!

Szabadtéri tevékenységek

A hőérzete pár fokkal a mért értékek felett alakulhat, a tűző napot kerülje! A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr.

UV-sugárzás

A déli órákban a napos tájakon erős vagy nagyon erős UV-sugárzás lesz jellemző. Nagyon fontos, hogy 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, he pedig mégis kimerészkedik, akkor használjon magas faktorszámú naptejeket! Az árnyékban is ér minket sugárzás, a lassabb, biztonságosabb barnulás ezért ott is végbe tud menni, de ilyenkor is ügyeljen a bőrvédelemre!

Pollenhelyzet

A pázsitfű pollenjének légköri koncentrációja tovább emelkedik, egyre többen tapasztalhatnak intenzívebb tüneteket. Amennyiben érintett, akkor próbálja kerülni a tejtermékek fogyasztását, illetve porszívózzon gyakrabban.

Légszennyezettség

A levegőminőség kissé romlik.

Balesetveszély:

A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika