Ezeket látta már?

Időjárás hétfőn

Orvosmeteorológia: itt a kánikula, a szívbetegek vigyázzanak magukra!

hőség, nyárm kánikula

A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent.

Az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hétfőn ugyan frontmentes marad az idő, de fokozódó kánikulára számíthatunk, a tartós meleg pedig extrém terhelést ró a szervezetünkre. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is!

A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él. Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is. Az alváshiány az immunrendszerét is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen hűvös helyen, akár rövid időre is.

Az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje! Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon, de ezt ne az ételek túlsózásával próbálja megoldani: az enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban. Kerülje a zsíros, fűszeres fogásokat is: részesítse előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat! A forróságban jól esik a magas víztartalmú, hűsítő dinnye: a görög és a sárga fajta is ugyanolyan felfrissülést nyújt.

Szabadtéri tevékenységek: A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély! Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget!

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás eléri a nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

Pollenhelyzet: A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát.

Légszennyezettség: A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, az ózonkoncentráció növekedhet meg.

Balesetveszély: A közlekedés során a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. A nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjon kisgyereket és élő állatot még nagyon rövid időre se a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteoklinika