Ezeket látta már?

Adj egy csepp vért - megmondjuk hány éves vagy...!

2011.02.10. Módosítva: 2015.11.04.

Egy csepp vérből megtudható hány éves valaki. Holland kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy csepp vérből megállapítható egy ember életkora.

Manfred Kayser holland kutató felfedezte, hogy egy bizonyos fehérvérsejtben megtalálható genetikai marker, kb. egy évtizedes pontossággal megmutatja, hány éves az adott személy. A csecsemőmirigy helyét, amely a T-limfocitákat termeli, fokozatosan zsírszövet veszi át ahogy egy ember öregszik.

Minden egyes alkalommal, amikor egy T-sejt kifejlődik a timuszban (csecsemőmirigy), újraszervezi a DNS-ét, hogy a patogéneket és egyéb idegen molekulákat felismerő receptorokat hozzon létre, ilyenkor pedig a szükségtelen DNS hurkok hátramaradnak. Kayser és kollégái a T-sejtekben ezeket a DNS-hurkokat mérte fel, és az adatokat összevetette a vizsgált személyek életkorával.

Az eredmények alapján sikerült megállapítani olyan összefüggést a DNS-hurkok mennyisége és az egyén életkora között, amellyel legfeljebb 9 éves tévedéssel képesek megállapítani bárkinek az életkorát egyetlen csepp vér elemzése révén.

A felfedezés valószínűleg leginkább a törvényszéki orvosi vizsgálatok terén lehet majd hasznos módszer. Kayser úgy véli, segítségével az pl. az ártatlan gyanúsítottak is kiszűrhetőek lesznek, illetve a katasztrófák sújtotta területeken az áldozatok azonosítása is pontosabbá válhat.

Forrás: Medipress