Ezeket látta már?

Beszédzavar szélütés után: az énekterápia segíthet?

zeneterápia, stroke, szélütés, afázia

A szélütést követő beszédzavarok (afázia) énekterápiával is javíthatók kutatók szerint.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi oldalán egy érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet.

"Afázia az összefoglaló neve mindazon nyelvi zavaroknak, amelyek szervi jellegű agykárosodások (szélütés, daganat, traumás agysérülés, degeneratív betegségek) következtében jönnek létre és a már kialakult nyelvi képességet érintik.

A szélütés túlélőinek körülbelül 40%-a tapasztal afáziát, amely nehézséget jelent a beszélt vagy az írott nyelv megértésében vagy előállításában. Az esetek felében a nyelvi károsodás még egy évvel a szélütés után is fennáll. Az afázia széleskörű hatással van a szélütés túlélőinek funkcióképességére és életminőségére, továbbá könnyen társadalmi elszigetelődéshez vezethet" - írta a szakember a posztjában.

A bejegyezésből kiderült, hogy egy, a Helsinki Egyetemen végzett tanulmány szerint az éneklésen alapuló csoportos rehabilitáció segíti a betegek kommunikációját és beszédképességét, valamint növeli a társas aktivitást még a szélütés után hosszabb idő múlva is. A vizsgálatban részt vevő gondviselők körében tapasztalt teher is jelentősen csökkent.

Korábbi kutatások megállapították, hogy az énekkészség még súlyos afázia esetén is megmarad. Az éneklés, különösen a kóruséneklés afázia-rehabilitációban való felhasználását azonban nem vizsgálták széles körben.

A tanulmány az éneklések széles skáláját használta, mint például a kóruséneklést, a dallam intonációs terápiát és a táblagéppel segített éneklést. A dallam intonációs terápiában a beszédkészséget a dallam és a ritmus felhasználásával fokozatosan gyakorolják az énekléstől a beszéd felé haladva. A tanulmányban a rehabilitációs foglalkozásokat képzett zeneterapeuta és képzett kóruskarnagy vezette. A kutatók szerint az énekre épülő csoportos rehabilitációt az afázia-rehabilitáció részeként kellene hasznosítani az egészségügyben.

Hivatkozás: Sini-Tuuli Siponkoski, Anni Pitkäniemi, Sari Laitinen, et al. Efficacy of a multicomponent singing intervention on communication and psychosocial functioning in chronic aphasia: a randomized controlled crossover trial. Brain Communications, 2022; DOI: 10.1093/braincomms/fcac337

https://academic.oup.com/.../braincomms/fcac337/6961462

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához