Ezeket látta már?

Betegvizsgálat: a bőr, haj és körmök vizsgálata

Betegvizsgálati sorozatunk e részében a szervezet "legnagyobb szervének", a bőrnek (és függelékeinek) fizikális vizsgálatát mutatjuk be. Különösebb eszközös háttér ehhez nem kell, az orvos számára, esetleg csak zseblámpa és nagyító.

A bőr áttekintése

Betegvizsgálat: a bőr, haj és körmök vizsgálata

Az orvos az egész testet átnézi, különös tekintettel a testhajlatokra és kéz- lábujjközökre. Ép esetben csak a bőrszín különbségei észlelhetőek.

Megvizsgálja, megtekinti a szemet (szaruhártya, kötőhártya), a szájüreg nyálkahártyáját, nyelvet, ajkakat, a körömágyakat. (Sötét bőrű betegeken a tenyeret, színeltéréseket is). Ép esetben a bőr sárgásbarna-sötétbarna, rózsaszínes, sárgás árnyalattal. A heges területek sárgásabbak, a tenyér és talp világosabb. Az értágulat pirosas. Megfigyeli az orvos a szeplőket, anyajegyeket, és az ún. striák (csíkolatok) meglétét is.

A bőr vastagsága

A szemhéjon a legvékonyabb a bőr normál állapotban, dörzsölésnek kitett helyeken a legvastagabb. Jellemzőek a kéz és láb hegei.

A bőr tapintata

Nedvesség: minimális izzadás, olajosság. Fokozott izzadás lehet munka, szorongás, elhízás következtében. Kóros, ha a kéz- és lábujjközök nyirkosak. Hőmérséklet: mindkét oldalt egyforma, hűvös és meleg közöttiként írható le a normális állapota.

A bőr felépítése (textúrája)

Sima, lágy, egyenletes. Kóros lehet ha nagyobb területen érdes a bőr.

Szöveti rugalmasság: óvatosabb összecsípéskor rugalmas, a bőr gyorsan visszatér eredeti állapotába, kóros ha lassan alakul vissza a próbát követően.

A bőr elváltozásai

Méretük, alakjuk, színük, a bőr kifehéredése, szöveti felépítés, a bőrjelenség folyadéktartalma, összenyomhatósága, megemelhetősége. Ún. kocsányképződés, váladékozás, annak színe, szaga. Az orvos megállapítja a bőrelváltozás pontos helyét, melyik testrégióban van, véletlenszerű, vagy összefügg-e ruházattal, ékszerekkel stb.

Betegvizsgálat: a bőr, haj és körmök vizsgálata

Haj, testszőrzet

Színe: Ép esetben világos szőkétől feketéig, az ősz színt is beleértve. (Nem festett esetben).

Eloszlása, mennyisége: haj a fejbőrön, szőrzet az arc alsó részén, nyakon, orrnyílásban, fülben, mellkasfalon, hónaljban, háton, vállakon, lábszáron, fanszőrzet. Felnőtt férfiakon hiányozhat a haj (fejtetőn), nőknél előfordulhat hormonális eredetű kopaszodás. Kóros a nagyobb szőrhiány, a gyulladás, hegek, töredezett hajszálak, nőkön pedig a fokozott szőrösödés.

Tapintása: durva/finom, göndör/egyenes, fényes, sima, rugalmas. Kóros esetben száraz és törékeny.

Körmök

Színe: ép esetben a rózsaszín különböző változatai. Sötétbőrűeken pigmentlerakódások. Kóros esetben sárgás, zöldes-fekete elszíneződés, elsötétedés, hosszant irányú vörös, barna, vagy fehér csíkok.

Alakja, hossza: ép köröm is lehet változó alakú, sima, lapos, enyhén lefelé hajló, lekerekített. Kóros esetben csipkézetet, törékeny, felmaródott szélű, hámló, vagy egyenesen hiányzik a köröm. Hosszirányú köröm"taréj" képződés, hullámok és bemélyedések is kórosak.

Felszíne és tapintata: kemény, sima és egyformán vastag, tapadása a körömágyhoz is kemény tapintatú. Kóros: megvastagodott/elvékonyodott, elválasztható, és a körömágy puha.

A körömredő megtapintása: kóros esetben bőrpír, duzzanat, fájdalom, genny, daganat, szemölcs, ciszta, benőtt köröm stb. észlelhető.

(forrás: Mosby: Fizikális vizsgálati kézikönyv, Springer Hungarica, 1996.)

Forrás: EgészségKalauz