Ezeket látta már?

Egy új technológia segítségével úgy látja az orvos a testet, ahogyan még soha

sebész, műtét, szemüveg, operáció

Ez az operáció úgy néz ki kívülről, mintha a sebész táncolna a műtőben.

Egy furcsa tánc a műtőben

Oldalról nézve egészen furcsán néz ki, hogy a sebész tesz egy lépést előre, majd egy lépést oldalra, és még egyet előre. Közben úgy hadonászik a kezével, mintha egy szemtelen légytől akarna megszabadulni. Pedig a műtőben a körülmények sterilek.

- A professzor úr most kezdi a táncát, készül a műtétre - súgja az egyik nővér.

Przemysław Lubiatowski professzor, a Rehasport Klinika ortopéd sebésze és felső végtagsérülések specialistája úgy van öltözve, mint bármelyik sebész: sapkában, maszkban és kötényben. Ruházata azonban egy ponton eltér a megszokottól, a fején egy sisak van, hátul egy cigarettadoboz méretű számítógéppel, elöl pedig egy beépített kivetítővel és kamerával ellátott szemüveggel. A professzor amikor bekapcsolja őket, holografikus képeket lát a beteg csontjairól, és szétteríti őket a körülötte lévő térben. Megfoghatja a csontokat, mozgathatja, forgathatja őket, láthatja, hogyan viselkednek az ízületben. Az operáció közben időnként rájuk pillant. A professzor közben úgy hadonászik a kezével, mintha éppen átrendezne valamit. Ez zavaró lehet a többieknek, mert a professzoron kívül senki sem látja a holografikus képeket.

CT-vizsgálatra van szükség a műtét előtt

"A váll felkarcsont tengelyének korrekcióját fogjuk elvégezni. A csont el van csavarodva. El kell vágnunk, és pontosan el kell forgatnunk olyan szögben, hogy visszaállítsuk az eredeti, természetes helyzetét" - magyarázza Lubiatowski professzor.

A műtét előtt a betegnek CT-vizsgálaton kell részt vennie, amelynek során holografikus 3D-s képeket készítenek a csontról, amelyek forgathatók, mozgathatók.

"Ezek a képek hasznosak a műtétek során. Én operálok, de a hologram mellettem van. Ha kétségeim vannak a csontdarabok elrendezésével vagy a csont elforgatásával kapcsolatban, egy pillantást vetek rájuk, és már tudom is, hogyan kell tovább operálni. Ez sokkal nagyobb biztonságot ad" - mondja Lubiatowski professzor.

A sebész a szoftverben rendelkezésre álló virtuális eszközöket is kipróbálhatja, és eldöntheti, hogy melyik lesz a legjobb az eljáráshoz. Ráadásul operáció közben megtekintheti a beteg összes orvosi kartonját is, sőt a test egyébként más szövetek által eltakart részeit is látja, fel tudja nagyítani, és különböző szögekből is meg tudja nézni.

Puzzle a csontokkal

Az első műtéteket az RSQ HOLO kiterjesztett valóság szemüveggel Lubiatowski professzor másfél évvel ezelőtt végezte el. Az egyik legkorábbi szemüveges operációja az első borda egy részének eltávolításával járt.

"A beteg korábban már átesett egy műtéten, de a sebész túl keveset vágott ki a bordából, és a megmaradt darab nyomta a karban lévő artériát és idegplexust. Egy ilyen műtétet természetesen szemüveg nélkül is el lehet végezni, de az olyan, mintha a sötétben keresgetnénk kivágandó darabot. A szemüveggel azonban pontosan meg tudtam határozni, hogy hol van a bordának az a része, amelyik nyomást gyakorol. Pontosan tudtam, hogy mennyi csontot kell kivágnom" - magyarázza Lubiatowski professzor, aki szerint a szemüveg különösen akkor hasznos, ha a megműteni kívánt terület nem látható - a csont vagy az ízület mélyen van, vagy szövetek borítják. Ezen kívül többszörös töréseknél végzett műtétek során is érdemes használni.

"A szemüveg segítségével pontosan láthatjuk az egyes csontdarabokat, és virtuálisan tökéletesen össze tudjuk egyeztetni őket fejben, majd a valóságban a páciensben. Olyan, mintha egy kirakós játékot raknánk össze" - mondja Lubiatowski professzor.

Egyelőre csak a professzor láthatja virtuálisan a csontokat

"A készüléket azonban folyamatosan fejlesztik. Hamarosan az asszisztensemnek is ilyen szemüvege lesz. Így ő is képes lesz a csontokat mozgatni és forgatni is, vagy rámutatni arra a területre, amelyre a műtét során különös figyelmet kell fordítanunk" - magyarázza a professzor.

A szemüvegeket az orvosok Lengyelországon kívül már használják az Egyesült Államokban, Kanadában és Indiában is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ICE
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához