Ezeket látta már?

Milyen érzés az emlő MR?

emlő, emlő mr, mellrák, mr

Nincsen annál félelmetesebb érzés, amikor véletlenül vagy a havi önvizsgálat során csomót találunk a mellünkben.

A kezdeti pánik után rákeresünk a Google-ben, átböngésszük a fórumokat, egészségügyi csoportokat, megkérdezzük még a szomszédot is, de akárhogy csűrjük-csavarjuk, teljes bizonyosságot csak a pontos orvosi diagnózis adhat.

Ebben az esetben 3 fajta képalkotó vizsgálat jöhet szóba: a mellultrahang, a röntgen mammográfia és az MR mammográfia, amelyek közül az utóbbi adja a legpontosabb képet a mellről. A RadiVert MR Diagnosztikai Központban végigcsináltunk egy emlő MR vizsgálatot-t. Ezt tapasztaltuk.

Az emlő MR nem fáj, nem szúr

A váróban szinte csak fiatal nők ültek, akik legalább annyira izgultak a vizsgálat előtt, mint én. Hiszen szűrővizsgálatra menni mindig egy kicsit félelmetes érzés. Ha esetleg kiderül, hogy baj van, akkor is a korai diagnózis életet menthet. Az ajtón belépve az operátor kedvesen és határozottan az öltöző fülkébe kísért, és a kezembe adott egy műanyag, elől gombos köpenyt. Teljesen le kellett vetkőzni. Csak a bugyi maradhatott. Mivel az MR vizsgálóhelységbe a mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat nem szabad bevinni, ezért az ékszereim a fülkében maradtak. De a benne lévő fémszál miatt még a maszkot is le kellett vennem.

A vendégpapucsban ezután besétáltam a vizsgálóhelyiségbe, ahol felfeküdtem egy kondipadhoz hasonló asztalra. A mell MR-t hassal lefelé végzik. Az emlőket pedig a megfelelő helyre kell igazítani, hogy az MR-gép pontos felvételt tudjon készíteni.

A kezeit nyújtsa előre. Ugye biztosan kényelmes a fejének és a lábának, mert 20-25 percig tart majd a vizsgálat – érdeklődött Szamos Éva, az MR női operátora, aki egy pléddel is betakart miután megtaláltam a tökéletes pózt. Az MR alatt ugyanis nem szabad megmozdulni. Talán ez benne a legnehezebb.

Éva ezután a fejemre tette a fejhallgatót, amiből kellemes pop-zene válogatás szólt, de felajánlotta azt is, ha van kedvenc listám a YouTube-ról, azt is szívesen beteszi. Közben becsuktam a szememet, ha már úgyis hassal lefelé feküdtem a padon. Éva ezután óvatosan a bal kezembe csúsztatta a pánikgombot, ami leginkább egy pumpához hasonlított. Ha valaki ezt megszorítja, mert úgy érzi nem bírja, azonnal leáll a vizsgálat.

A szívem a torkomban dobogott. A pad, mint egy hajó beúszott az elöl nyitott gépbe. A kattogás-pittyenés-csippanás háromszögébe olykor-olykor a fejhallgatóból behallatszott némi zenefoszlány. Nem fájt, nem szúrt az MR, még csak kellemetlen sem volt, de a mozdulatlanság miatt a legnehezebb ellenféllel, saját magammal kellett megküzdenem. Talán furcsának tűnik, de a pánikgomb sokat segített. Az a tudat, hogy ott van az ujjaim között, és bármikor meg lehet állítani a gépet, átlendített a legmélyebb ponton is.

Vannak, akik klausztrofóbiások, de nem tudnak róla itt, a vizsgálatnál derül ki róluk – mondta az MR után Radics Ferenc , a RadiVert MR Diagnosztikai Központ ügyvezetője, aki azt tanácsolta, hogy az aki fél szűk, zárt helyen például liftben, vagy valamilyen mentális betegséggel küzd feltétlen jelezze a vizsgálat előtt. A gyakorlott kollégáink minden esetben oldani tudják az ijedtséget, a szorongást, és így nagy biztonsággal végezhető a vizsgálat. Az MR vizsgálat közben pedig folyamatos a kapcsolat az MR operátorral.

Mellrák vizsgálata: emlő MR vagy röntgen mammográfia?

Radics Ferenc hozzátette, hogy vannak olyan emlőtípusok, amelyeknél az ultrahang és a mammográfia nem ad olyan pontos eredményt, mint az MR vizsgálat

„Az MR vizsgálat hatékonysága 95 százalék felett van, ráadásul a röntgennel ellentétben egyáltalán nem jár sugárterheléssel. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a röntgenes emlőrákszűrés érzékenységi korlátja nem megfelelő a sűrű, feszes, dens emlők esetében.” – emelte ki az ügyvezető.

A témával kapcsolatban több kutatás is született. Egy osztrák munkacsoport szakirodalmi áttekintést végzett, hogy összehasonlítsa a két technika érzékenységét. Az áttekintés hét tanulmányból származó adatokat tartalmazott, amelyek 1137 emlő léziót vizsgáltak; ezek közül 654 rosszindulatú és 483 jóindulatú volt. A tanulmányban bebizonyították, hogy az emlő MR nagyobb érzékenységet (97 százalék vs. 91 százalék) szenzitivitást és alacsonyabb negatív valószínűségi arányt mutatott, de a specificitása minimálisan alacsonyabb volt, mint a hagyományos röntgen mammográfia az emlőrák kimutatására.

Az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ vezetői megjegyezték, az emlő szűrővizsgálatok mindenképpen szükségesek, és a választás a kontrasztos röntgen mammográfia és az MR mammográfia között női preferencia. Míg az első vizsgálat a röntgen technológiára támaszkodik, és sok tekintetben hasonlít a hagyományos mammográfiához, addig az MR nem használ ionizáló sugárzást, és elkerüli az emlőkompressziót.

Kiknek javasolt a nagy hatékonyságú emlő MR?

  • Akiknél magas az emlőrák kockázata, és a felmenőik között előfordult emlő-, petefészek- vagy petevezetékrák,
  • akiknél genetikai mutáció található a BRCA1 vagy BRCA2 génben,
  • 50 évnél fiatalabb hölgyeknek, akiknek feszes, úgynevezett dens emlőjük van,
  • akiknél hagyományos mammográfiai módszerrel igazolták az emlődaganatot, de a sikeres kezelés miatt további információra van szükség,
  • akiknél az egyik emlőben rákot azonosítottak: a másik, egészségesnek tűnő mell esetében elengedhetetlen a nagy hatékonyságú MR-vizsgálat,
  • akik kemoterápián vesznek részt, mert fontos ellenőrizni a kezelés hatékonyságát,
  • mellimplantátummal rendelkező nőknek, főleg szivárgásra utaló tünetek esetén,
  • akik gyanús csomókat fedeznek fel a hónaljban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz