Ezeket látta már?

Interneten keresztül figyel az orvos?

2017.11.16. Módosítva: 2017.11.16.
iot

Rengetegen nem tartják be az orvosok utasításait, emiatt a betegek nem gyógyulnak a megfelelő ütemben a terápia alatt. Ez a korszak lezárul, mivel egy új technológia az internet segítségével nyomon tudja követni az orvos által javasolt terápiát. Lássuk, hogyan!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus betegségekben – magas vérnyomás, daganatos betegség vagy HIV-fertőzés – szenvedők körében a terápiakövetés csupán 50 százalékos, ami azt jelenti, hogy a páciensek fele nem tartja be orvosa utasításait.

Terápiakövetés az interneten

A Vodafone a legújabb tanulmánya szerint – amit a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora, Bernard Vrijens támogatásával készített – az IoT technológiára épülő megoldások segíteni fognak az embereknek az orvosi kezelési tervük pontosabb betartásában.

"Az egészségügyi dolgozók jelenleg négy létfontosságú funkciót figyelnek: a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást. Az IoT technológia segítségével hamarosan egy ötödik tényező, a terápiakövetés is pontosan mérhetővé válik. A konnektivitás jelentőségét sem az orvosi eszközök, sem pedig a betegek együttműködése terén nem szabad alábecsülnünk" – mondta el a Dr. Bernard Vrijens. a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora

A tanulmány szerint az okos eszközök-, az Internet- és a felhő-adta lehetőségek közös kihasználásával az IoT hatékonyabb egészségügyi ellátást eredményezhet. A kezelésükre vonatkozó, személyre szabott információk megadásával arra ösztönzi majd a betegeket, hogy pontosabban kövessék orvosi kezelési tervüket. Azzal, hogy a kezelési tervük folytatására bíztatja őket, egyes becslések szerint csupán az USA-ban évente mintegy 290 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, amelyet jelenleg elkerülhető orvosi kiadásokra költenek.

Az okos eszközök, az Internet és a felhő-adta lehetőségekkel hatékonyabb lehet az egészségügyi ellátás Az okos eszközök, az Internet és a felhő-adta lehetőségekkel hatékonyabb lehet az egészségügyi ellátás Forrás: Vodafone Magyarország

Az rendszerességet segíti elő, ha figyel minket az orvos az interneten keresztül

Az IoT megoldásoknak köszönhetően pontosan ki fognak rajzolódni a betegek szokásai, és azok a területek, amiket fejleszteniük kellene az egészségük érdekében. Az egyik újdonság az intelligens csomagolás lesz, aminél a beépített érzékelők egy buborékcsomagon belül rögzítik a csomagok felbontásának időpontját, és a hálózaton keresztül az adatbázisba továbbítják ezt az információt. Ez azért lesz nagyon fontos, mert Vrijens professzor kutatásai szerint 97 százalékos korreláció van aközött, hogy hányan nyitják ki a gyógyszeres csomagot és hányan kezdik el a terápiát.

Az intelligens csomagolás mellett az adagolást követő – okos-inhalátor és fecskendő – megoldások is fontos innovációi lesznek a jövőnek, hiszen mérik, hogy megfelelő mennyiségű gyógyszert használt-e a páciens. Az intelligens gyógyszerekbe épített érzékelők segítenek majd nyomon követni a használat idejét, az intelligens naplókon keresztül pedig a betegek megoszthatják orvosukkal, hogyan érzik magukat a kezelés alatt, így ez a módszer a rendszeresség iránti elköteleződést is elősegíti a jövőben.

Bevette már a gyógyszerét? Ez az apró eszköz megmutatja. Kattintson!

"Az IoT eszközök térhódítása számos területen hoz pozitív változást az életünkbe. A gyártástól kezdve, a mezőgazdaságon és a szállítmányozáson át egészen az orvostudományig már ma is megfigyelhetünk ilyen megoldásokkal automatizált folyamatokat. A Vodafone kiemelt figyelmet fordít erre a területre, a globális piacon havonta 1 millióval nő az IoT kapcsolataink száma, Magyarországon pedig – az M2M Hungary legfrissebb adatai szerint – 37 százalékos részesedéssel vezetjük az IoT eszközök piacát. Nagy öröm számunkra, hogy a hazai lakosság hozzánk hasonló módon pozitívan tekint a jövő innovációra, a YouGov kutatócég eredményei alapján az olcsó és tiszta energia (57%) után a személyre szabott egészségügyi ellátást (49%) tartják a magyarok a legizgalmasabbnak" – mondta el Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Nagyvállalati megoldásokért felelős igazgatója.

Forrás: Vodafone Magyarország
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához