Ezeket látta már?

Kutatás: génteszt dönti el kell-e prosztataműtét?

2011.02.11. Módosítva: 2015.11.04.

Génteszttel dönthető el, szükség van-e prosztatarákműtétre. Genetikai teszt segíthet eldönteni, melyik prosztatarák esetében van szükség műtéti beavatkozásra - közölték szerdán brit kutatók a The Lancet Oncology című orvosi folyóiratban.

A University of London kutatói a sejtek növekedésében szerepet játszó CCP-jelű gén kifejeződését vizsgálva megállapították, hogy azoknál, akiknél a legmagasabb a CCP által kódolt fehérje szintje, 70 százalékkal nagyobb a betegség kiújulásának esélye.

Kutatás: génteszt dönti el kell-e prosztataműtét?

A tanulmányban 703 prosztatarákos férfit követtek nyomon. Ebből 366 amerikai férfi műtéten esett át, a 337 brit résztvevő pedig műtét nélküli megfigyelés alatt maradt. A kutatók minden szövetmintát teszteltek 31 különböző génre, köztük a CCP-re. Ennek alapján megmutatták, hogy a génkifejeződés bizonyos mintázata utal arra, hogy a prosztatarák agresszív vagy jóindulatú változata van-e jelen.

A prosztata daganata esetében igen nagy a túlkezelés kockázata, mert a legtöbb tumor lassan növekvő, az életet kevéssé veszélyeztető típusú, ám azt nem tudják a szakemberek megbízhatóan megállapítani, hogy melyik. A feleslegesen agresszív kezelések, így a sebészi beavatkozás és a sugárterápia viszont impotenciát és inkontinenciát okozhatnak. Becslések szerint 2008-ban világszerte összesen 258 ezer férfi halálát okozta a prosztatarák.

Forrás: MTI