Ezeket látta már?

Jelzések, jelölések a laborleleten: mi, mit jelent?

doktor

Most az immunológiai-, vércsoport-, tumormarker-, és az endokrinológiai laborvizsgálatok rövidítéseiről rántjuk le a leplet.

Klinikai immunológia

Az immunrendszer egészséges és kóros állapotával foglalkozik. Vizsgálja egy-egy betegség immunológiai és/vagy allergiás hátterét, az ún. humorális (szövetközti folyadék-) vagy sejtes immunitás meglétét – hiányát.

 1. Immunglobulinok: (IgA, IgE, IgG és IgM) Csecsemő- és gyermekkorban alacsony az Ig-szint és az immunitás. Pl. az IgA-hiány visszatérő légúti fertőzések forrása. Később jellemző lehet a magas IgM szint, vagy az ún. agammaglobulinaemia, ahol minden típusú Ig hiányzik, vagy csekély a menniysége. Krónikus gyulladások esetén emelkedik az Ig-szint (pl. krónikus fertőzések, autoimmun betegségek, SLE, Sjögren szindróma).
 2. Komplementek: C1-C9 A komplementek fő feladata a kórokozók elpusztítása, fagocitálás (sejtfalás), antigén-antitest reakciók.
 3. Akutfázis-fehérjék: Legjellemzőbb a közismert, leleteken gyakran látható CRP, amely igen jellemzően és gyorsan reagál a gyulladásra, szöveti károsodásra. Újszülötteken is vizsgálható, és jelezhet plakk-képződést is az erekben.
 4. Auto-antitestek: Természetes módon a védik a szervezetet, hogy ha külső kórokozó bejut, a saját molekulákkal szemben ne hozzanak létre ún. keresztreakciókat. Jellemzően (poliszisztémás, többszervi) autoimmun betegségekben mérik ezeket. Ismertebbek az ANA, ANCA, RF, de mérhető még 20-nál több egyéb típus is.
 5. Allergiás betegségek diagnosztikája:Legismertebb jellemző az IgE meghatározás, és a TNF-alfa mérés. Ezeket főleg akkor alkalmazzák, ha pl: bőrteszt nem végezhető (csecsemők, kisdedek), ha a kezelést nem lehet felfüggeszteni, ha nincs alkalmas bőrteszt, vagy az esetleg súlyos allergiát (anafilaxiát) provokálhat.
 6. Sejtes immunitás:Ez főként az ún. citokineket jelenti, amelyek biológiailag aktív kis fehérjemolekulák, szabályozzák az immunválaszt, esetleg növekedési faktorként hatnak stb. A CD antigéncsalád fontos információt továbbít: fertőzések, autoimmun betegségek, leukaemia, HIV-fertőzés, veleszületett ritkább immunrendszeri betegségek.

Vércsoportok

Ez a klasszikus A-B-0 rendszerű vércsoport-meghatározást jelenti, valamint az Rh-faktort.

Magyar szabályozás szerint minden transzfúzió előtt kétszer kell vércsoport-meghatározást végezni.

Tumormarkerek

Ezek olyan kémiai anyagok, amelyeket a daganatsejtek (ill. egyéb testi sejtek) termelnek, megtalálhatóak a vérben, vizeletben, daganatszövetben stb. Szoros az összefüggés a tumor tömege és a tumormarkerek mennyisége között. Azt tudni kell, hogy önmagukban kevés eredménnyel használhatóak klasszikus értelmű szűrésre.

Néhányat leírunk, a teljesség igénye nélkül: Alfa-foetoprotein, béta-2-mikroglobulin, CEA, CA-(karbohidrát) sorszámozottak, kromogranin, PSA.

Endokrinológia

Minden, ami hormon... Egy-két jellemző a hormonvizsgálatokkal kapcsolatban: súlyos betegség, vagy lábadozás idején felborulhat a hormonegyensúly is. Terhességben is más értékek adódnak akár trimeszterenként is. A vérvételt mindig 10-12 órás éhezés előzze meg. Fontos még a napszaki ritmus, az életkor hatása, az alvás-ébrenléti ciklus, a fennálló stresszhatás. Minta vehető vérből, vizeletből és nyálból is.

Hormonparaméterek

 • Pajzsmirigy: TSH, szabad T3, szabad T4
 • Mellékvese: ACTH, kortizol, CBG, DHEA, dexametazon
 • Hipertónia és egyéb kórképek, pl. Addison-kór, aldoszteron
 • Nemi hormonok: FSH, LH, ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron, SHBG, GnRH
 • Prolaktin (PRL)
 • Növekedési hormon (GH)
 • Vazopresszin (ADH)
 • Mellékpajzsmirigy: Se-Ca, Se-Mg, foszfát, PTH, D3-vitaminok
 • Gyomor-bél rendszer: gasztrin, VIP, glukagon
 • Szénhidrát-anyagcsere: inzulin, c-peptid, HbA1c
 • Endokrin tumormarkerek: ld. fentebb (ezek az ún. neuroendokrin tumorokat jelzik)

A sorozat első része: ezt jelentik a rövidítések a leleten

Főbb rövidítések a cikkben

ACTH: adrenokortikotrop hormon

ADH: antidiuretikus hormon

ANA: antinukleáris antitest

ANCA: antineutrofil citoplazmatikus antitest

CBG: kortizolkötő fehérje

CEA: karcino-embrionális antigén

CRP: c-reaktív fehérje

DHEA: dihidroepi-androszteron

FSH: folliculus-stimuláló hormon

GH: növekedési hormon

GnRH: gonadotropin-releasing hormon

HbA1c: hemoglobinA1c (inzulin)

LH: luteinizáló hormon

PSA: prosztata specifikus antigén

RF: reuma faktor

SHBG: szexhormont kötő globulin

SLE: szisztémás lupus erythematosus (autoimmun betegség)

TNF-alfa: tumor-nekrózis faktor alfa

TSH: thyroidea-stimuláló hormon (pajzsmirigyre hat)

VIP: vazoaktív intesztinális fehérje (bél)

(forrás: Debreczeni L., Kovács L.G.: Gyakorlati laboratóriumi medicina, Literatura Medica, 2008)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigybetegség: nem csak a laborlelet a döntő!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: EgészségKalauz