Ezeket látta már?

Orrvérzés: ebben az esetben mindenképp forduljon orvoshoz!

orrvérzés oka, betegség, diagnosztika

Az orrvérzés egyes esetekben bajt is jelezhet. Ne vegyük félvállról!

Az orrvérzés nagyon "látványos" probléma, igen ijesztő lehet, annak ellenére, hogy általában viszonylag kevés vér távozik az orrunkból. Az orrunk belsejében nagyon sok apró, sérülésre hajlamos erecske található, ezek vezethetőek vissza az orrvérzésre, főként akkor, ha az orr nyálkahártyája is sérül, elvékonyodik, esetleg kiszárad.

Nem mindegy, honnan ered a vér

Az orrvérzésnek 2 fő csoportját különböztethetjük meg: vagy az orrjárat alsó szakaszában, az orrcimpák környékén található erek sérülnek meg (az orrvérzéses esetek mintegy 90 százaléka ide tartozik), vagy pedig az orrjárat felső szakaszában, vagyis a homlokhoz közelebbi részen lévő erek kezdenek vérezni. Az előbbi esetben a vér folyamatosan távozik az orrból, míg az utóbbira inkább a "pulzálás" a jellemző. A felső szakaszból származó vérzést általában nehezebb elállítani, és nagyobb lehet az esélye annak, hogy a vér bekerül a légutakba.

Kiket érint a leggyakrabban az orrvérzés?

Nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen gyakori az orrvérzés, hiszen a legtöbbször a vérzés rövid időn belül magától (orvosi beavatkozás nélkül) eláll, vagyis sok esetben nem is tudnak az orrvérzésről a szakemberek. A becslések szerint azonban az emberek 60-70 százalékának vérzik legalább egyszer életében az orra, de mindössze 10 százalékuk fordul ezzel a problémával orvoshoz, például azért, mert annyira súlyos a vérzés vagy azért, mert gyakran visszatér nála az orrvérzés.

Az orrvérzés gyakrabban érinti a kisgyermekeket (2-10 év közöttieket), illetve az idősebbeket (50 év felettieket). A kicsiknél sokszor az orr piszkálása, turkálása vezet az orrvérzéshez, míg az öregebb korosztály tagjainál a szedett gyógyszerek, pl. a vérhígítók, illetve a magas vérnyomás is növeli az orrvérzés rizikóját.

Miért vérzik az orrunk?

Az orrvérzés lehet helyi vagy szisztémás eredetű, és az is előfordulhat, hogy nem sikerül megállapítani, mi is áll a vérzés hátterében. A leggyakoribb, hogy az orrot érő külső vagy belső trauma, esetleg az arc sérülése okozza a vérzést, de orrvérzéshez vezethet például az orrjáratba kerülő idegen test, a fertőzések és gyulladások, valamit a túl száraz levegő is.

Az orrvérzés rizikóját növelheti az allergia, a krónikus szinuszitisz, a magas vérnyomás, a véralvadási zavarok, a veleszületett rendellenességek is. A kutatások szerint hideg időben, az őszi-téli és kora tavaszi hónapokban gyakoribb az orrvérzés.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben az orrvérzés rövid időn (átlagosan 10-15 percen) belül magától is elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy az orrvérzés komolyabb probléma tünete, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha az vérzés az arcot, fejet érő traumát (pl. egy autó balesetet, sport balesetet) követően jelentkezik, ha a vérzés nagyon erős, ha 20 percnél is tovább tart, illetve, ha a légzésünkre is hatással van. Akkor is menjünk orvoshoz, ha gyakran vérzik az orrunk, vagy ha a vérzést (bár enyhe) nagyon nehezen állítjuk el.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrvérzés elállítása: ezért hajtsa előre a fejét, és ne hátra!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvvérzés ellen

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához