Ezeket látta már?

Fáj a térde? Ezért érdemes ízületi ultrahangra mennie

izuleti_ultrahang

Úgy tűnik, hogy ha valaki keveset sportol, akkor a térdben lévő porcok nagyobb valószínűséggel és előbb mennek tönkre, mintha aktív lenne.

Sajnos vannak olyan sportágak, melyek esetén megnő bizonyos ízületi sérülések, ízületi fájdalmak esélye. Dr. Kreiss Ádámot, az Ultrahangközpont radiológusát arról kérdeztük, hogy vajon milyen ízületi sérülések diagnosztikájában nyújthat segítséget az ízületi ultrahang.

A rendszeres testmozgás vitathatatlanul jót tesz a testi és a mentális egészségnek. Már számtalan tanulmány kimutatta, hogy a sport jótékony hatással van a csont-és porcszövetre. Régebbi ausztrál kutatások például arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres testmozgást végző emberek térdporcai vastagabbak és egészségesebbek, mint ülő, mozgásszegény életmódot folytató társaiknak. Tehát úgy tűnik, hogy ha valaki keveset sportol, akkor a térdben lévő porcok nagyobb valószínűséggel és előbb mennek tönkre, mintha aktív lenne.

Egyes sportágaknál - különösen extrém terhelésnél- azonban nagy a kockázata a kisebb-nagyobb ízületi sérüléseknek – és ez a visszatérő sérülés az, amely idővel károsíthatja az ízületeket, vagy maradandó károsodást okozhat (természetesen ugyanezt súlyosabb baleset is okozhatja). Éppen ezért fontos, hogy ha erőteljes, intenzív fizikai tevékenységet folytat, tegyen meg mindent az ízületek védelme és a sérülések kockázatának csökkentése érdekében (jó minőségű cipő, megfelelő bemelegítés, túlhajtás elkerülése stb).

Sport és ízületek

Bár a rendszeres sportolás igen sok jótékony hatással bír, vannak, akik - akár genetikai okok miatt- hajlamosabbak ízületi panaszokra, ízületi gyulladásra. Ez főleg a foci, kosárlabda, tenisz, terepfutás, ugrálással, illetve hirtelen irányváltással járó sportok esetében rizikós a térdízületi sérülések miatt. Hogy ennek esélyét csökkentse, fontos, hogy erősítse meg a négyfejű combizmát, mely plusz védelmet ad.

Az ízületi fájdalmak általában két fő okra vezethetőek vissza: kiválthatja sérülés, az ízületi porcfelszín kopása, valamint ízület gyulladás is.

Sportolók esetében leggyakrabban a térd- könyök- boka- valamint a váll ízület szokta a legtöbb problémát okozni (főleg a térd meniscus sérülése gyakori). A váll sérülése általában az itt lévő gyengébb izomzatnak köszönhető, így olyan sportoknál, melyeknél fontos a vállak, karok használata (pl. tenisz) mindenképp gondoskodjon az itt lévő izmok megfelelő erősítéséről. Ugyanis, ha a váll ízületét tartó izmok nem elég erősek így a vállak előre esnek, így nincsenek optimális pozícióban, ezért könnyen sérülhetnek.

Ultrahanggal a fájdalom okának felderítéséért

Amennyiben egy sportolónak ízületi panaszai vannak, nagyon fontos, hogy mielőbb keressen fel egy ízületekkel foglalkozó szakorvost (ortopéd-traumatológus, sportorvos), aki nagy eséllyel az adott terület ultrahang (illetve egyéb képalkotó) vizsgálatát kéri. Az ultrahang ionizáló sugárzástól mentes, biztonságos, radiológus által végzett képalkotó eljárás, melynek segítségével adott esetben kideríthető, mi is okozza a problémát. Ne halogassa a vizsgálatot, hiszen kezelés nélkül a folyamatos terhelés csak ront az állapoton, így hosszútávon nagyobb gond is származhat belőle.

Ízületi ultrahang vizsgálattal adott esetben megállapítható, hogy az ízületi panasz (pl.fájdalom, duzzanat mögött) porckopás, ízületi folyadék, szalag-, izom-, illetve ínsérülés áll-e.

A térd esetében a combcsontot borító üvegporc vastagsága mérhető, mely „kopás” esetében elvékonyodhat, a térd fontosabb szalagjai és a gyakran sérülő meniscusok (C-alakú rostos porcok) nagy része is látótérbe hozható.

Másik nagy ízületünk a váll esetén igen gyakori az ún. rotátor köpeny (ROK) sérülése- az ultrahang itt is hasznos információval szolgálhat a diagnosztikában.

Az ultrahang az ízületek úgynevezett lágyrészeinek (ín, szalag, porc) vizsgálatában hasznos, illetve nagy pontossággal kimutathatóak a különféle eredetű ízületi folyadékok. Meg kell jegyezni azonban, hogy a csontok megítélésére egyéb képalkotó eljárás alkalmas (röntgen, CT, MR). Az ízület egészéről (csontok és lágyrészek) az MR ad legpontosabb képet, ugyanakkor az ultrahang sokszor könnyebben hozzáférhető és gyorsabb vizsgálóeljárás, így fontos információt adhat a kezelőorvos számára- magyarázza dr. Kreiss Ádám, az Ultrahangközpont radiológusa.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegségetMi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájás

Forrás: Ultrahang Központ