Ezeket látta már?

30, 40 és 50 év fölött ilyen vizsgálatokra érdemes elmenni a nőknek

vizsgálat szűrővizsgálat nőknek 30 40 50 év fölött

A szűrővizsgálatok nemenként és életkoronként eltérőek. Mutatjuk, mire hány éves korban érdemes elmenni.

Minél idősebb egy páciens, annál sűrűbben és többféle vizsgálatot ajánlott elvégeztetnie. Tóthné Dr. Herbály Judit Veronika szülész-nőgyógyász, endrokrinológus az alábbi ellenőrzéseket javasolja nekünk, nőknek.

Vizsgálatok 30 – 39 éves kor között

· Általános laborvizsgálat (vér és vizelet): 1-2 évente. A megadott referenciaértékeket figyelve a páciens is sok mindent megtud saját egészségi állapotáról, de az eredményt mindenképpen az orvosával beszélje meg.

· Pajzsmirigy és a pajzsmirigyhormonok vizsgálata: A pajzsmirigyzavarok leginkább a nőket érintik, sokáig banális tüneteket produkálva. A pajzsmirigyhormonokat vérvétellel, a szervet ultrahanggal ellenőriztessük.

· Nőgyógyászati rákszűrés, méhnyakrák-szűrés: évente ajánlatos elvégeztetni, ha lehet HPV-teszttel kiegészítve.

· Mellvizsgálat: az emlőket havonta ajánlott tapintással ellenőriznie minden nőnek illetve fiatalabb korban panaszmentesség esetén is évente ajánlott az emlőultrahang.

· Anyajegyek ellenőrzése, melanómaszűrés: Rendszeresen kell ellenőrizni az anyajegyeket, nyár végén különösen. Szakorvossal, ha a páciens az önellenőrzései alkalmával nem talál problémát, 2-3 évente érdemes elvégeztetni a szűrést.

· Tüdőszűrésre 2-5 évente ajánlott elmenni, dohányosoknak évente.

Vizsgálatok 40 – 49 éves kor között

Ez az időszak a nők egy részének a változó kor kezdete. Az eddig vizsgálatok kiegészülnek az alábbiakkal:

· Mammográfia: Ebben az életszakaszban 1-2 évente ajánlott elvégeztetni.

· Szemészeti szűrések: Sok páciens ebben az életkorban válik szemüvegessé. Az 1-2 évente elvégzett szemészeti vizsgálatok a zöldhályog szűrése miatt is fontosak.

· Tüdőszűrésre már évente ajánlatos elmenni.

· Kardiológiai vizsgálatok: a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága is megnő, így ajánlatos szívultrahang, terheléses EKG-n is részt venni.

Vizsgálatok 50 éves kor felett

· Vastagbélrák-szűrés: amit 5-10 évente kell ismételni. Amennyiben a családban már előfordult ez a betegség, vagy felfedeztek bélpolit, akkor már fiatalabb korban is érdemes rendszeresen kolonoszkópiára menni.

· Csontsűrűség-mérés: kiemelten fontos a változókorban és az annál idősebb korban lévő nőknél. Ezt általában kétévente kell elvégeztetni, ha a szakorvos úgy ítéli, gyakoribb kontrollra is szükség lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák és vastagbélrák - van, amiben hasonlít a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához