Ezeket látta már?

Figyelmeztet a kardiológus – ez a legrosszabb sajt a szívnek

Táplálkozás
2025. november 03. 18:24
sajt rossz szív egészség brie

Ez a sajt lehet a szíve legnagyobb ellensége.

A magas koleszterinszint az egyik leggyakoribb, mégis sokáig rejtve maradó egészségügyi probléma. Az érintettek közül sokan hosszú ideig nem is sejtik, hogy baj van, hiszen a betegség kezdetben nem okoz különösebb panaszt. Pedig az emelkedett koleszterinszint nemcsak a szívkoszorúér-betegségek rizikóját növeli, hanem akár agyi érkatasztrófához, stroke-hoz is vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy mely ételek befolyásolják a vérzsírértékeket – és hogy bizonyos sajtokkal különösen érdemes óvatosnak lenni.

A sajt, amit a kardiológusok inkább kerülnének

Ha valakinél magas koleszterinszintet állapítanak meg, az orvos legtöbbször életmódbeli és étrendi változtatásokat javasol. A sajtok ilyenkor gyakran a tiltólistára kerülnek – nem véletlenül.

Keri Gans dietetikus szerint a sajt telített zsírokban gazdag, és ezek a zsírok növelhetik az LDL-koleszterin, az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjét”. Márpedig ennek emelkedése hosszú távon fokozza a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A táplálkozási szakértők szerint azonban nem minden sajt egyformán veszélyes. Van egy, amely különösen sok telített zsírt tartalmaz, és emiatt rossz hírű a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők körében: ez pedig a brie.

Ez a lágy, krémes francia sajt – amelyet sokan éppen selymes textúrája miatt kedvelnek – 28 grammos adagonként körülbelül 7,5 gramm zsírt tartalmaz, ebből majdnem 5 gramm telített zsírt.

- A brie gazdag, krémes, de kifejezetten magas a telített zsír-tartalma, ezért legfeljebb alkalmanként javasolt a fogyasztása – hangsúlyozza Tara Gidus Collingwood dietetikus. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) ajánlása szerint a napi energiabevitel legfeljebb 6 százaléka származhat telített zsírból. Ez egy átlagos, 2000 kalóriás étrend esetén napi legfeljebb 13 grammot jelent.

Miért olyan krémes és puha a textúrája?

A brie-t pasztörizált vagy nyers tehéntejből készítik, és az érlelés során egy fehér nemespenészréteg (Penicillium camemberti) alakul ki a külsején.

Ez a penészréteg enzimeket termel, amelyek lebontják a sajt belsejét, ezért lesz krémes, lágy és „olvadós”.

Érdekes módon épp ez a folyamat felel a magas zsírtartalom érzékeléséért is — a zsír egy része a sejtszerkezet bomlásával felszabadul, így még intenzívebb lesz a sajt íze, miközben a telített zsír százalékos aránya nem csökken.

A probléma: sosem állunk meg egy falatnál

A brie esetében a fő gond, hogy könnyen túlesszük magunkat belőle.

- Puha, lágy és enyhe íze miatt hajlamosak vagyunk többet enni belőle, mint amennyit terveztünk” – figyelmeztet Keri Gans. Egy vékony szelet alkalmanként még nem okoz gondot, de ha rendszeresen kerül az asztalra, máris megterheli a koleszterinszintet – és vele együtt a szívet is.

Nem csak a brie rejt veszélyt

A brie csupán a jéghegy csúcsa.

- A krémes, kenhető vagy tripla tejszínes sajtok szintén magas telített zsír-tartalommal bírnak – mondja Jessica Cording dietetikus.

A különféle ömlesztett sajtok, sajtkrémek, kenőcs-sajtok és iparilag feldolgozott sajttermékek ráadásul gyakran túl sok sót is tartalmaznak. Ez nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem hosszú távon szív- és érrendszeri terhelést is okoz.

Hogyan fogyasszunk sajtot úgy, hogy ne ártsunk a szívünknek?

A jó hír: nem kell teljesen lemondania a sajtról. A hangsúly a tudatos választáson és a mértékletességen van.

Az adag a kulcs – hangsúlyozza Tara Gidus Collingwood. Egy adag sajt körülbelül 28 gramm, vagyis egy kisebb gyufásdoboznyi mennyiségnek felel meg. Ennél többet már nem érdemes fogyasztani egy étkezés során.

A szakértők azonban kiemelik, ha lehet, akkor inkább a zsírszegényebb változatokat javasolják:

  • részben zsírszegény mozzarella
  • feta
  • kecskesajt
  • vagy akár ricotta, amelynek fehérjetartalma is kedvezőbb.

Ezek a sajtok kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor ízletesek és könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe.

Jessica Cording szerint a sajtfogyasztást érdemes rostban gazdag ételekkel kombinálni.

- A rost – különösen az oldható rost – segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal ellensúlyozza a telített zsírok negatív hatását – magyarázza.

Érdemes tehát a sajtot zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel vagy teljes kiőrlésű gabonákkal együtt fogyasztani.

Ezt a sajtot akkor is eheti, ha magas a koleszterinszintje! A dietetikusok ajánlják
Figyelmébe ajánljuk

Ezt a sajtot akkor is eheti, ha magas a koleszterinszintje! A dietetikusok ajánlják

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Onet
# táplálkozás # étkezés # szív egészsége # szívbetegségek # sajt # magas koleszterinszint # LDL-koleszterin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés