Ezeket látta már?

Ha sokszor fáradékony, ezekre a vizsgálatokra menjen el!

A krómhiány egyik tünete lehet a fáradékonyság

A hangulatingadozás és a fáradékonyság hátterében pajzsmirigybetegség is állhat.

A pajzsmirigybetegségek diagnosztizálásának első lépcsőfoka a vérvizsgálat, amikor minden esetben ellenőrzik a TSH szintjét. A TSH meghatározására a pajzsmirigyzavarok gyanúja, illetve kezelése során minden esetben szükség van. Az agyalapi mirigyben termelődő hormon ugyanis a pajzsmirigy hormonjainak termelődését befolyásolja, méghozzá úgy, hogy serkenti a T3 (trijódtironin) és a T4 (tiroxin) előállítását, valamint fokozza a jód felszívódását.

TSH, T3, T4 és a pajzsmirigyzavarok

Amennyiben a pajzsmirigy hormonjainak mennyisége csökken, az arra ösztönzi a hipotalamuszt (TRH), hogy még több TSH-t termeljen, hogy növekedjen a T3 és a T4 szintje. Ellenkező esetben, amikor túl sok hormon van jelen a vérben, a TSH termelődése csökken. A laboratóriumok a nem fehérjéhez kötött szabad T3-t (FT3), ás szabad T4-et (FT4) adják meg.

Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a pajzsmirigybetegségek diagnózisának felállításához igen kevés egyedül a TSH szintjének meghatározása, ugyanis a napszak, a stressz, bizonyos gyógyszerek, a várandósság, sőt, még az időjárás hatására is megváltozhat a vérben lévő mennyisége. Viszont amennyiben a normál tartománytól eltérő eredményeket kapunk, az mindenképen felveti a pajzsmirigyzavar gyanúját, ezért ekkor mielőbb szakemberhez érdemes fordulni!

Az orvos a paciens tüneteit, a T3, T4 értékeit, valamint a pajzsmirigy szerkezetét, állapotát figyelembe véve már biztonsággal kijelenheti a betegség meglétét. Ezek közül a leggyakoribb zavar az a pajzsmirigy-alulműködés, a túlműködés, valamint a golyva (struma), azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. Amennyiben alulműködés áll fenn, úgy a TSH szintje a referenciatartománytól magasabbá válik, ellenkező esetben alacsonyabb lesz.

Mi az az AntiTPO?

A pajzsmirigy rendellenességek diagnosztikájában nagy szerepe van az AntiTPO szint ellenőrzésének, mely az tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigyhormon szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a pajzsmirigy hormonok alakulását. Ennek eredményeképp a szervezetben kevés pajzsmirigyhormon lesz, és kialakul a pajzsmirigy-alulműködés.

Pajzsmirigy- laborvizsgálat, vérvizsgálat javasolt többek között

A Speedmedical szakértői szerint pajzsmirigy laborvizsgálat javasolt rendszeres, éves egészségszűrés esetén, hízás, fogyás, fáradékonyság, nyelési nehézség esetén.

  • rendszeres, éves egészségügyi szűrés keretében
  • kezelés követésére
  • ismeretlen eredetű súlyproblémák jelentkezése esetén
  • hangulatingadozások
  • nyelési nehezítettség
  • meddőség
  • ismétlődő vetélések
  • nem jellegzetes tünete lehet a szem és bőrszárazság, kezek zsibbadása

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas pulzus csökkentése otthon: ez a 6 természetes módszer segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pulzus

Forrás: Speedmedical/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához