Orvostörténet: Szt. Patrik és az egészséges táplálkozás...
Szent Patrik megengedhette magának az egészséges étkezést! A manapság egészségesnek tartott, ám drága ételekhez hasonlókat - gabonaféléket, halat, tengeri hínárt - fogyaszthatott annak idején Szent Patrik, Írország védőszentje - állapította meg az a kutató, aki az V. századi írországi étkezési szokásokat tanulmányozta.
Regina Sexton élelmiszertörténész szerint a korabeli szerzetesek feljegyzései azt mutatják, hogy a keresztény hittérítőként Írországban élt Patrik táplálékát gabonafélék, tejtermékek, mint például aludttej, annak ízesített változatai, kemény és puha sajtok alkották.
Forrás: MTI
"Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elhízás nem volt probléma azokban az időkben, az élelmiszerellátás a szezonális, egészséges termékekre alapult és a mai viszonyokhoz képest igencsak szerény volt" - magyarázta a University College Cork kutatója.
A majdani szentnek, aki az V. század elején rabszolgaként érkezett brit földről egy valószínűleg hosszú és éhséggel kísért úton az Ír-szigetre, be kellett érnie zabkásával, zabkásalevessel és tésztaszerű ételekkel. Különlegességként fogyaszthatott tyúk- és lúdtojást, mézet, tengeri hínárt és almát, fűszerként pedig vadfokhagymát és vízitormát.
Az ír menü része volt ebben az időban a hal - lazac, pisztráng, angolna - és a sertéshús is. A lapos kenyeret zabból és árpából készítették, esetleg egy kis rozsból, vagy a sokkal különlegesebbnek tartott búzából.
"Ironikus, hogy az akkor elérhető élelmiszerek többségét ma egészséges élelmiszernek nevezzük, amelyek drágábban szerezhetők be" - hangoztatta Sexton.
Szent Patriknak, Írország védőszentjének a napját március 17-én ünneplik Írországban.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!