Ezeket látta már?

Orvostörténet: VIII. Henrik zsarnokságának titka

2011.03.14. Módosítva: 2015.11.04.

VIII. Henrik rejtélyének megoldása... Tudósok szerint elképzelhető, hogy VIII. Henrik és a feleségei közötti vércsoport inkompatibilitás vezethetett a Tudor uralkodó feleségeinek számos vetéléséhez. A vércsoport-elmélet arra is magyarázatot talált, hogy miért vált Henrikből egy fizikálisan és mentálisan instabil zsarnok, aki megölette két feleségét.

A Catrina Banks Whitley, bioarcheológus és Kyre Kramer, antropológus vezette tanulmány szerint, ha VIII. Henrik, angol király vére magában hordozta a Kell antigént, az magyarázatot jelentene feleségei többszöri elvetélésére.

Orvostörténet: VIII. Henrik zsarnokságának titka

Egy Kell negatív nő és egy Kell pozitív férfi egészséges, Kell pozitív utódot szülhet az első terhességből. De az első terhesség idején az anya szervezetében termelődő antitestek az esetleges későbbi terhességek során áthatolnak a méhlepényen, és megtámadják a Kell pozitív magzatot.

Whitley és Kramer Histrical Journal-ban megjelent tanulmánya szerint Aragóniai Katalinra és Boleyn Annára, Henrik első két feleségére vetítve a mintát a vércsoport inkompatibilitás elmélete megállja helyét.

Ha VIII. Henrik a Kell pozitív vércsoportúakra jellemző genetikai betegségben, a McLeod szindrómában is szenvedett, akkor az elmélet szerint arra is magyarázatot találhatnánk, hogy egy erős fizikumú, atlétikus alkatú és jó kedélyű, alapvetően pozitív személyiségből miként válhatott idősebb korára egy túlsúlyos, lábbetegségekkel küzdő paranoiás szörnyeteggé.

Forrás: Medipress