Szörnyű gyógymódok: így kezelték régen a lelki betegeket

#téboly #elmebetegek #régi gyógymódok #elektrosokk
2019.08.14.

Leginkább a középkori ördögűzéshez lehet hasonlítani azokat a brutális módszereket, amelyekkel még nem is olyan rég a lelki betegek tébolyát „gyógyították”. Íme a legkegyetlenebb gyógymódok, képekkel.

Aki emlékszik a Száll a kakukk fészkére című világhírű könyvre és a belőle készült öt Oscar-díjas filmre, soha nem felejti, hogy a mentális betegeket elektrosokkal és lobotómiával – azaz a homloklebenyük csonkolásával – próbálták „gyógyítani”.

Ez nem is olyan régen volt, azóta szerencsére óriásit lépett előre a tudomány. Korszerű módszereket dolgoztak ki, új, hatékony gyógyszerek jelentek meg, s ma már a mentális betegeket nem eleven roncsként tárolják az erre elkülönített baljóslatú helyeken, hanem igyekeznek méltó körülményeket teremteni nekik.

Pillantsunk vissza, hogyan próbálták kezelni a lelki betegségeket eleink.

1871

Női elmebetegek Párizsban Forrás: egeszsegkalauz.hu

Női elmebetegek a párizsi Sainte-Anne kórházban. Elfekvőintézmény volt, ahol nem gyógyították, hanem hagyták csöndben meghalni a betegeket.

1926

Gumiszoba Forrás: egeszsegkalauz.hu

A klasszikus gumiszoba elméletileg a beteg biztonságát szolgálta, valójában csak a reményvesztettségét növelte.

1877

Hidroterápia Forrás: egeszsegkalauz.hu

A hidroterápiának már az ókorban is nagy jelentőséget tulajdonítottak, nem is alaptalanul. Ám a depressziót sajnos nem gyógyítja.

1899

Tömeges elektrosokk Forrás: egeszsegkalauz.hu

A modern korszak hajnalán tömeges elektrosokkra várnak a páciensek egy párizsi elmegyógyintézetben. Az eljárás hatásmechanizmusa pontosan nem ismert, de bizonyos esetekben segíthet a páciensen.

1918

Kényszerzubbony Forrás: egeszsegkalauz.hu

A dühöngő őrültek kényszerzubbonyban viselték el sorsukat, meg azok is, akiket dühöngőnek nyilvánítottak, hogy ne kelljen túl sokat foglalkozni velük.

1941

Elektrosokk Forrás: egeszsegkalauz.hu

Az elektrosokkot ma is alkalmazzák különösen súlyos esetekben, de már a beteg beleegyezése szükséges hozzá.

1923

Kényszerszauna Forrás: egeszsegkalauz.hu

Jéghideg víz helyett gőz: kényszerszauna a kétségbeesett ápolt számára, aki már azt sem tudja, fiú-e vagy lány.

1784

Bolondok tornya Forrás: egeszsegkalauz.hu

A bécsi Bolondok tornya, amelyet még II. József császár alapított. A katonai stílusú intézményben az ápoltak szigorú felügyelet alatt álltak. Ma a Bécsi Egyetem egyik épülete

Gondolná, hogy itt Európában, alig 150 éve álló koporsóba, és fentről fedett rácsos ágyba zárták az elmbetegeket, a Darwin-Coxe hintával pedig kábulatba lengették a pácienseket?

Ha ezekre a "gyógymódokra" is kíváncsi, megnézheti a Blikk Nők Extra Lélek 2019. aug. 9-én megjelent számában, lapozzon a 14-15. oldalra!

Keresse a Blikk Nők Extra Lélek különszámát! Forrás: egeszsegkalauz.hu

Forrás: Blikk Nők Extra Lélek, 2019. 08. 09.

Képek: Getty Images

Forrás: egeszsegkalauz.hu