Ezeket látta már?

Hirdetés

Apró változtatásokkal a nyugodt alvásért (x)

sf egkal pr 2

Sok kicsi sokra megy: ez a mondás nemcsak a pénzügyeinkre, hanem az egészségi állapotunkra is érvényes. Még az olyan komoly kockázatot rejtő probléma esetében is, mint az alvászavar. Pár könnyen kivitelezhető, aprónak tűnő változtatással könnyen visszaszerezhetjük a nyugodt éjszakákat.

A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük testi, lelki és mentális egészségünket. Ha hosszú távon nem tudjuk megadni ezt szervezetünknek, komoly fizikai és lelki problémákkal szembesülhetünk. Ilyen lehet többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, de az ingerlékenység, feszültség, memória- és koncentrációs zavarok mögött is sokszor állnak alvásproblémák.

Kis lépés, de nagy segítség a jó alváshoz

Bár a statisztikák szerint Magyarországon a lakosság 30 százalékát érintik valamilyen formában az alvászavarok, kevesen foglalkoznak vele érdemben, és még kevesebben tudják, hogy pár apró életmódbeli változtatással ők maguk tehetik a legtöbbet ezek enyhítésére. Mutatunk egy-két könnyen megvalósítható tippet.

1. Képernyő helyett könyvet

Ha lefekvés előtt szokott még olvasgatni, cserélje le a telefonját, laptopját egy jó könyvre! A digitális eszközök kék fénye eleve meggátolja a szervezet melatonintermelését, ami miatt nehezebb lesz az elalvás, még akkor is, ha nem a közösségi médiát pörgeti. Az utóbbi ráadásul túl sok információval, ingerrel bombázza ahelyett, hogy lecsendesítené a gondolatait.

2. Kanapé helyett ágyban

A hálószoba alvásra való – alvásra pedig a hálószoba. Az esti filmnézésre ezért jobb, ha a nappalit választja, a tévé pedig be sem kerül a hálószobába. Teremtsen kényelmes, otthonos, alváshoz ideális környezetet magának, és ha eljött a lefekvés ideje, bújjon ágyba! Ma már könnyű rögzíteni és később visszanézni az áhított éjjeli műsort: ha azonban felborítja az alvásritmusát, esetleg elalszik a kanapén, nagy eséllyel nyugtalan éjszakája lesz, és fáradtan, kialvatlanul ébred majd. Ezt nehezebb pótolni.

3. Pizza helyett banánturmix

Régi és nagy igazság, hogy „vacsorázzon úgy, mint egy koldus”. Éhezni persze nem kell, de az utolsó étkezést érdemes lefekvés előtt két-három órával megejteni, és utána már csak könnyű, elalvást segítő ételeket falatozni, ha muszáj. Pár szem mandula, egy banánturmix vagy a zabpehely triptofánban és magnéziumban gazdag nasik, amelyek nem terhelik meg a gyomrát, és segítenek a nyugodt alvásban.

4. Szundi-gomb helyett csörgőóra

Egy teljes éjszakai alvás alatt négy-öt 90-120 perces alvási cikluson megyünk keresztül. Ha az alvásritmusa rendszeres, szervezete már jóval ébredés előtt tudni fogja, hogy lassan itt a felkelés ideje. Éppen ezért nem érdemes reggel sokáig nyomogatni a szundi-gombot. Az alatt a plusz öt-tíz perc alatt szervezete belekezd egy újabb alvásciklusba, amelyet aztán nem tud befejezni: ettől pedig még fáradtabb lesz, mint előtte. Egyébként sem érdemes a telefont maga mellett tartania éjszaka, mert ha éjjel azon ellenőrzi az időt, a képernyő fénye azonnal megzavarja az alvását. Vegyen inkább egy hagyományos csörgőórát, és tegye messzire az ágyától! Így éjjel biztosan nem nézegeti, reggel pedig esélye sem lesz elaludni.

5. Forgolódás helyett felkelés

Ha éjjel megébred és nem tud visszaaludni, a legrosszabb választás, ha álmatlanul forgolódik az ágyban. Jobb, ha inkább felkel, átmegy egy másik helyiségbe, és olvas pár oldalt, amíg újra el nem álmosodik. Az is segíthet, ha belekezd valamilyen kevésbé élvezetes tevékenységbe – ettől hamar megjön a kedve újra az alváshoz! A képernyőhasználat természetesen tilos ilyenkor, és a hűtőt sem javasolt kifosztani!

Sedacur forte: átmeneti segítség alvászavarokban

Már ezek az aprónak tűnő életmódbeli változtatások elegek ahhoz, hogy hosszú távon javítani tudja az alvásminőségét. Ha átmenetileg szüksége lenne egyéb támogatásra is a nyugodt éjszakák eléréséhez, segítségére lehet a gyógynövénykivonatokat tartalmazó Sedacur forte.

Ez a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer három nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartania, hogy tompul tőle a figyelme vagy nő a reakcióideje. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges képességekre sincs negatív hatással. Recept nélkül kapható a patikákban, nem kell orvossal felíratni.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához