Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Innen tudhatjuk, hogy hüvelyszárazság vagy hüvelyfertőzés miatt fájdalmas az együttlét

shutterstock 1036178350

A hüvelyfertőzések és a hüvelyszárazság mögött más-más okok állnak, így a panaszok is eltérő kezelést igényelnek. Téves önkezeléssel csak rontunk a helyzeten.

A hüvelyi diszkomfort, az égő, feszülő érzés és a fájdalmas behatolás a legtöbbek fejében egyet jelent valamilyen hüvelyfertőzéssel. Kevesen gondolnak arra, hogy a panaszaikat hüvelyszárazság okozza, hiszen a legtöbben még mindig azt hiszik, hogy az csak az idősebb nőknél fordulhat elő. Valójában azonban számos olyan hatás érheti a hormonháztartásunkat, amelyek miatt már fiatalabb korban is megtapasztalhatjuk ezt a kellemetlen tünetet. Ilyen lehet egy túlzásba vitt diéta, túl nehéz fizikai vagy lelki megterhelés, tartós stressz, de gyógyszer mellékhatásaként is kialakulhat a hüvelyszárazság.

Ezek a jelek utalnak hüvelyszárazságra

Ha a szervezetünkben lecsökken az ösztrogén szintje, az a hüvelyhám állapotára is visszahat. A hüvelyhám szárazabbá válása hasonló érzés, mint amikor az arcbőrünk nem elég hidratált: a felülete húzódik, feszül, viszket, könnyebben sérül, így a fertőzésekkel szemben is kiszolgáltatottabb. Leggyakrabban a fájdalmas behatolás hívja fel a problémára a figyelmet. A hüvelyszárazságot érdemes hosszabb távon alkalmazható hüvelyhidratáló készítménnyel kezelni, ugyanis a kiszáradt hámszöveten apró sérülések, behatolási kapuk jöhetnek létre, és hajlamosabbá válhatunk a különféle hüvelyfertőzésekre.

Ez a panasz jelez hüvelyfertőzést

A hüvelyszárazság fájdalmas tüneteit sokan összekeverik a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzésekkel, pedig van olyan panasz, amelyre odafigyelve megkülönböztethetjük ezeket az állapotokat. Hüvelyfertőzés esetén ugyanis megváltozhat a hüvelyi folyásunk. Minden nőnek van hüvelyfolyása, amely teljesen természetes jelenség. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, ha a megszokottól eltér a mennyisége és a színe, esetleg kellemetlen szaggal jár.

Bakteriális vagy gombás fertőzés: ez a különbség

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén bőséges, szürkésfehér, halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás alakulhat ki, míg a gombás hüvelyfertőzésnél a folyás sűrű, darabos, sárgásfehér, és nem jár kellemetlen szaggal. A hüvelygomba jellemző tünete még az erős viszketés és a szeméremtájék kivörösödése, duzzanata. A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikummal, a hüvelygomba pedig gombaellenes készítményekkel kezelhető. Hüvelyfertőzés gyanúja esetén mindenképpen keressünk fel nőgyógyász szakorvost, aki elrendeli a megfelelő kezelést.

Ne szégyelljük az intim panaszunkat!

A nőgyógyászati panaszokat még mindig sok félreértés és szégyen övezi, sokan vonakodnak segítséget kérni, amikor megbetegszenek. Pedig mindhárom említett betegség jól kezelhető és kezelendő is, hiszen szövődményeik is kialakulhatnak. Az elhanyagolt bakteriális hüvelyfertőzés felszálló fertőzésként méh- vagy kismedencei gyulladást okozhat, várandósoknál koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet. A hüvelyszárazságra azért is kell figyelmet fordítanunk, mert annak talaján könnyebben alakulnak ki a hüvelyfertőzések.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához