Ízületek, szem, vérnyomás: itt egy egzotikus gyümölcs, amely időskorban mindhármat támogatja!

Konyhai alapanyagok
2025. december 16. 16:34

Ezt az indiai gyümölcsöt csak kevesen ismerik, pedig időskorban aranyat ér: ismerje meg a valódi értékét.

Az egzotikus gyümölcsöket sokan még mindig ritka különlegességként kezelik, pedig néhányuk valóságos kincs lehet az egészség számára – különösen idősebb korban. Ilyen az indiai tamarind is, amelynek kívülről szerény, kissé szőrös barnás hüvelye egészen gazdag, édes-savanykás, sötétbarna pépet rejt. Ez a pép nem csupán kulináris élményt nyújt, hanem olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek érezhetően támogathatják az ízületek, a szem és a szív- és érrendszer egészségét.

Mi is pontosan az indiai tamarind?

A tamarind a trópusi vidékek – főként Dél-Ázsia, Afrika és Dél-Amerika – jellegzetes fája. Gyümölcse évszázadok óta része az ájurvédikus gyógyászatnak, Indiában és Thaiföldön pedig alapvető konyhai hozzávaló. Nálunk még viszonylag új szereplő, de egyre több üzletben elérhető, így könnyebben beilleszthető a mindennapi étrendbe.

A hüvelyben rejtőző pép természetes cukrokat, értékes rostokat, ásványi anyagokat és markáns biológiai hatású antioxidánsokat tartalmaz. Ezek együttese adja azt az összetett élettani hatást, amely miatt az időskori egészség támogatásában különösen ígéretes.

Miért különösen előnyös idősebb korban?

Az életkor előrehaladtával fokozódik az ízületeket érintő gyulladás, gyakoribbá válnak a szem szárazságával, látásromlással kapcsolatos panaszok, és a vérnyomás is gyakran ingadozóbbá válik. A tamarind több ponton is képes támogatást nyújtani.

Ízületek támogatása

A gyümölcs pépében található természetes polifenolok és antioxidánsok enyhíthetik az ízületi gyulladást, hozzájárulhatnak a duzzanat és merevség csökkentéséhez, és hosszabb távon az ízületek rugalmasságát is segíthetik fenntartani. Ez az oka annak, hogy a tamarindot gyakran ajánlják reumás panaszokkal élőknek és idősebb felnőtteknek.

A szem védelme

A tamarind kiemelkedő A-vitamin-forrás, amely a szem számára nélkülözhetetlen. Segít megőrizni a retinát károsító folyamatok elleni védelmet, támogatja a könnytermelést és hozzájárul a szem felszínének megfelelő nedvességéhez. Mivel az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázata nő, az A-vitaminban gazdag ételek – így a tamarind – szerepe felértékelődik.

Természetes vérnyomáskiegyenlítő

A tamarind jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, amely segíti az erek ellazulását és hozzájárul a vérnyomás stabilabban tartásához. Antioxidánsai a keringési rendszerben is gyulladáscsökkentő hatásúak, így a szív egészségét több oldalról támogatják.

Emésztésbarát összetevők

A tamarind régóta ismert természetes hashajtóként, amely finoman, de hatékonyan segíti a bélműködést. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, csökkenti a puffadást és segít megelőzni a székrekedést – ez utóbbi pedig idősebb korban igen gyakori probléma.

Kinek érdemes rendszeresen fogyasztania?

Bár a tamarind bárki étrendjét gazdagíthatja, néhány csoport számára különösen érdemes beépíteni:

  • időseknek, akik szeretnék tehermentesíteni ízületeiket, támogatni szemük egészségét és szabályozni a vérnyomást,
  • emésztési gondokkal élőknek, akik számára a természetes rost- és savtartalom könnyebbséget hozhat,
  • magas vérnyomással élőknek, akik étrendi úton is szeretnék támogatni a szív- és érrendszerüket,
  • mindenkinek, aki antioxidánsokban gazdag, természetes alapanyagokkal egészítené ki a napi étrendet.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A tamarind több formában is elérhető: friss hüvelyként, szárítva, pasztaként vagy por alakban. A friss gyümölcsöt egyszerűen meg kell hámozni, a magokat eltávolítani, a pépet pedig már fogyaszthatja is – enyhén édes-savanyú, kissé karamellás ízvilágával sokakat meglep.

Konyhai felhasználása igen sokoldalú. Ázsiai ételekben gyakran adják levesekhez, szószokhoz, curryhez vagy páchoz, de édes készítményekben is nagyon jól működik. A tamarindpaszta remek alapja lekvároknak, chutney-knak vagy akár különleges desszerteknek.

Indiában frissítő, enyhén savanykás italt készítenek belőle, amely forró napokon szinte „szomjoltó elixírként” működik. Szárított változatból pedig aromás fűszerpor készülhet, amely gazdagítja a húsok, rizsételek és zöldséges fogások ízét.

Hol szerezhető be a tamarind?

Hazánkban ma már több nagyobb szupermarketben, bioboltban és ázsiai élelmiszerüzletben is találkozhat vele. Online is könnyen megrendelhető, különféle formákban – paszta, por, szárított darabok vagy friss hüvelyek formájában.

Összegezve a lényeg

Az indiai tamarind nemcsak izgalmas kulináris élmény, hanem olyan természetes alapanyag, amely idősebb korban különösen értékes társ lehet az ízületek, a szem és a szív egészségének támogatásában. Ha eddig még nem próbálta, érdemes egy-egy ételbe, teába vagy desszertbe becsempészni – lehet, hogy hamar az egyik kedvenc alapanyaga lesz.

 Kardamom és szegfűszeg: két fűszer, amely meglepő módon hat a testsúlyra a legfrisebb kutatások szerint is
Figyelmébe ajánljuk

Kardamom és szegfűszeg: két fűszer, amely meglepő módon hat a testsúlyra a legfrisebb kutatások szerint is

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: BBC Goodfood
# tamarind# indiai gyümölcs# egzotikus gyümölcs# természetes gyógymód# Életmód

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk