Ezeket látta már?

Veszély a csokoládéban: sok esetben túl sok bennük a nehézfém

Színes
2024. október 17. 12:24
csokoládé nehézfém káros táplálkozás

Rossz hír a csokoládé rajongóknak.

A csokoládé évszázadok óta az egyik legkedveltebb édesség, de egy friss kutatás most árnyalja a csábító édességről alkotott képet. Amerikai egyetemi kutatói vizsgálatai szerint számos kakaótartalmú termék – köztük az organikusnak mondott csokoládék – jelentős mennyiségű nehézfémet, elsősorban kadmiumot és ólmot tartalmaznak. Ezek az anyagok hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat hordozhatnak, ami aggodalomra adhat okot a rendszeres csokoládéfogyasztók számára.

Hogyan kerülhet ólom a csokoládéba?

Egy kutatás során összesen 72 különféle kakaós terméket vizsgáltak (főleg csokoládét), és az eredmények igencsak meglepőek voltak: a 43%-ában a termékeknél magasabb ólomtartalmat mértek, míg 35%-uknál a kadmium szintje haladta meg a biztonságosnak tekintett határértékeket. A legmegdöbbentőbb talán az, hogy az organikus, vagyis bio csokoládék még magasabb nehézfémtartalmat mutattak, mint a hagyományos változatok.

Az, hogy a csokoládéba hogyan kerüljön ólom és kadmium, több tényezőnek köszönhető. Ezek az anyagok természetes módon jelen vannak a talajban, és a kakaóbabok felszívhatják ezeket a növekedésük során, nem beszélve arról, hogy a feldolgozás során, szállításkor, csomagolás közben is bekerülhetnek.

Érdekesség, hogy a biocsokoládék nagyobb arányban tartalmaznak nehézfémeket, mint a hagyományos termékeket. Bár alkalmi fogyasztásuk egy egészséges felnőtt számára nem jelent kockázatot, a rendszeres bevitel hosszú távon súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A nehézfémek ugyanis lassan ürülnek ki a szervezetből, ami tüdő-, vese- és csontkárosodást, valamint szív- és keringési problémákat okozhat.

Most akkor ne együnk csokit?

Természetesen nem kell, hogy ezentúl ne fogyasszunk csokoládét, hiszen még támogathatja is az egészségünket, ám arra érdemes figyelni - nem csak a nehézfémek miatt -, hogy tartsunk mértéket!

Ilyen pozitív hatásai lehetnek a magas kakaótartalmú étcsokoládénak:

  • magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet semlegesíteni a szabad gyököket
  • a bennük lévő flavonoidok javíthatják a szív egészségét
  •  a csokoládé javíthatja az agyi vérkeringést és fokozhatja a kognitív funkciókat
  • javíthatja a hangulatot
  • csökkentheti a gyulladást

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# csokolade # nehézfém # egészség # táplálkozás # kakaó

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés