Minden 4. magyart érint az allergia – így találhatjuk meg gyorsan a valódi okait
Az allergiás megbetegedések egyre több embert érintenek Magyarországon: közegészségügyi adatok szerint 2,5 millióan küzdenek valamilyen allergiával, és minden tizedik ember érzékeny a parlagfűre.
A SYNLAB szakértői szerint a városi életmód, a légszennyezettség, a klímaváltozás és a genetikai hajlam mind szerepet játszanak az allergia kialakulásában – ráadásul sok esetben keresztallergiák is súlyosbítják az allergiás panaszokat. A pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés megtalálása gyakran időigényes és összetett folyamat, de már hazánkban is elérhetőek speciális vizsgálatok, melyek megkönnyítik a szakemberek munkáját.
Ezért van egyre több allergiás
Az allergiás megbetegedés a szervezet túlzott immunválasza olyan anyagokra, amelyek egészséges embereknél nem váltanak ki tüneteket. Bárkinél kialakulhat, de gyakran már gyermekkorban jelentkeznek az első tünetek, például ekcéma formájában, amit később ételallergia, szénanátha vagy asztma is követhet. Ezek az állapotok komolyan rontják az életminőséget: okozhatnak alvászavart, szemviszketést, orrdugulást, sőt súlyosabb esetekben akár életveszélyes reakciókat is, mint az anafilaxia. A visszatérő légúti, bőr- vagy emésztési tünetek mögött gyakran összetett okok állnak, ezért a kiváltó tényezők pontos azonosítása kulcsfontosságú a hatékony kezeléshez.
Az allergiás megbetegedések száma az elmúlt évtizedben megduplázódott – és ez nem véletlen. A klímaváltozás miatt hosszabb és erősebb a pollenszezon, a légszennyezés pedig érzékenyebbé teszi a nyálkahártyát az allergénekkel szemben. A városi életmód, a túlzott higiénia és a nyugati étrend mind hozzájárulhatnak az immunrendszer nem megfelelő működéséhez. Emellett az antibiotikumok túlhasználata szerepet játszik a bélflóra egyensúlyának felborulásában, ami szintén növeli az allergia kialakulásának kockázatát
Allergiára utaló tünetek jelentkezése esetén a speciális laborvizsgálatok, a bőrtesztek és a szakorvosi konzultáció egyaránt fontos, mert csak így határozható meg pontosan, hogy mely allergének lehetnek felelősek a tünetek kialakulásáért. A keresztallergiák esetében az étrend is kulcsfontosságú, hiszen a panaszt okozó élelmiszerek kerülésével jelentősen csökkenthetők bizonyos tünetek.
- mondja Dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvos.
Sokszor a keresztallergiával is számolni kell
A keresztallergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hasonló fehérjeszerkezetű anyagokra egyaránt tévesen reagál, így egy olyan fehérjével való találkozás is tüneteket okozhat, melyre alapvetően a páciens nem allergiás. Például a parlagfű-allergiásoknál dinnye vagy banán fogyasztása többek között szájüregi viszketést, torok kaparást válthat ki, míg a nyírfapollenre érzékenyeknél az alma vagy a mogyoró okozhat kellemetlenséget. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek fogyasztása csak nyersen okoz panaszokat, hőkezelést követően már nem. Ennek megítélésében speciális, komponens alapú allergiavizsgálat nyújthat segítséget.
A leggyakoribb keresztallergiás reakciók nyírfapollen-allergia esetén az alma, körte, cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva, paradicsom, sárgarépa, zeller, mogyoró és a mandula. A parlagfű-allergiásoknak a következő ételeket érdemes kerülniük panaszok esetén: dinnye (görög- és sárgadinnye), banán, cukkini, uborka, paprika, kamilla és petrezselyem. A fűfélék pollenjeire allergiásoknál pedig a narancs, dinnye, paradicsom, zeller, búza és rozs okozhat problémát.
Gyors és pontos kivizsgálás után kezelhető
Az allergia hatékony kezeléséhez nem elegendő a tünetek ismerete: elengedhetetlen tudni, mely allergének váltják ki a reakciót, milyen keresztallergiákra számíthatunk, és milyen egyéni tényezők befolyásolják a panaszokat. Ehhez a megbízható laborvizsgálat mellett szakorvos bevonása is szükséges, aki a vizsgálati eredményeket összefüggéseiben értelmezi, és irányt mutat a kezelésben.
Összegzés
- Az allergiás megbetegedések száma Magyarországon folyamatosan növekszik, már 2,5 millió érintettet regisztráltak.
- Olyan tényezők, mint a klímaváltozás, a légszennyezettség és a genetikai hajlam, mind hozzájárulnak az allergia kialakulásához.
- A keresztallergiák fokozhatják a tüneteket, amelyek pontos azonosítása speciális vizsgálatokat és szakorvosi konzultációt igényel.
- Az allergia diagnózisa és kezelése összetett folyamat, amelyhez modern laborvizsgálatok és digitális eszközök alkalmazása is elérhető.
Beduzzadt, fájó, égő nyelv - komoly hormonproblémát jelezhet az orvos szerint
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!