Ezeket látta már?

Fagyasztás után a lejárat közeli kolbász meddig ehető? Az orvos válaszol

Orvos válaszol
2024. február 26. 16:04
fagyasztás kolbász meddig ehető lejárat orvos válaszol

Fagyasztó ládában elhelyezett, majd kivett, olvasztott termékek: hús, kolbász egyebek fogyasztásának mi a szabálya?

Tegyük fel a termékre hús, kolbász, felvágott rá volt írva, hogy fogyasztható 2024.02.01. Lejárata előtt bekerült a fagyasztóba. 1-2 hét után kivettük. Nyilván letelt már a lejárati idő, de még esetleg fogyasztható vagy kuka? Nem több hónapos fagyasztásról, termékekről van szó. Köszönöm a válaszukat.

Az orvos válasza

Kedves kérdező! Fogyasztható. A Nébih nagyon hasznos infografikáját ITT találja a témában.

Ez a helyes fagyasztási gyakorlat

  • Az élelmiszereket nemcsak a vásárlás napján, hanem egészen a fogyaszthatósági idő végéig lefagyaszthatjuk.
  • Ne tegyünk forró ételt a fagyasztóba, csak ha már szobahőmérsékletűre hűlt.
  • A lefagyasztandó ételeket adagonként csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen a felhasználáskor kiolvasztani.
  • Mindig címkézzük fel a csomagokat, dobozokat!
  • A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a tároló, és mikor raktuk el.
  • Ne töltsük tele az edényeket, mert fagyasztás során növekedni fog a magas víztartalmú élelmiszerek (például leves) térfogata, így könnyen megeshet, hogy eltörik a tároló.

Érdemes előkészíteni az alapanyagokat a praktikusabb felhasználás és minőségük megőrzése érdekében:

  • Szeleteljük fel a kenyeret fagyasztás előtt, így később annyit tudunk kivenni, amennyire éppen szükség van.
  • A nyers húsokat szeleteljük vagy aprítsuk fel és porciózzuk kisebb adagokba. A halakat zsigereljük ki és távolítsuk el a pikkelyeket, amennyiben szükséges.
  • A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan tisztításuk meg és válogassuk át.
  • Egyes zöldségek esetében előfőzéssel, más néven blansírozással mérsékelhetők a fagyasztás során kialakuló negatív minőségi és ízbeli változások: például zöldborsó, zöldbab, kukorica, káposztafélék és a fűszernövények (kapor, petrezselyem). Ehhez a megtisztított, felaprított zöldségeket 4 percre tegyük forrásban lévő vízbe, majd helyezzük át jéghideg vízbe 2 percre. Fagyasztás előtt csepegtessük vagy itassuk le a vizet.
  • Ha a gyümölcsöket cukorba hempergetjük fagyasztás előtt, sokkal kevésbé fog károsodni a gyümölcs szerkezete. Ezt krioprotekciónak nevezzük. Ugyanez a hatás érvényesül, amikor a tojásléhez adunk cukrot vagy sót.
  • Azokat az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyekből egyszerre csak néhány darabot szeretnénk felhasználni, érdemes először egy tálcán, szétterítve lefagyasztani, és csak ezt követően átrakni a végleges tárolóba. Ezzel elkerülhetjük, hogy tömbbé fagyjon.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megromolhatott? Honnan tuhatom, hogy jó-e még a gyógyszer? Az orvos válaszol



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
# fagyasztás # kolbász # lejárat # orvos válaszol

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés