Ezeket látta már?

Ezeket az ételeket kerülje, ha puffadásra hajlamos!

Tünet
2025. november 22. 08:04
puffadas gyümölcs, zöldség, étel

A puffadás hátterében állhat ételintolerancia, túl gyors evés, stressz vagy hormonális probléma, de a leggyakoribb ok egyszerűen az, hogy bizonyos ételek nehezebben emésztődnek.

Ha ön is gyakran tapasztal feszítő érzést, hasi görcsöket vagy kellemetlen teltséget, érdemes átgondolni, mely alapanyagok okozhatják, hogy elkerülje a puffadást.

Hüvelyesek – a klasszikus puffasztók

A bab, a borsó, a lencse és a csicseriborsó egészségesek, mégis sokaknál okoznak panaszt. Ennek oka, hogy olyan összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a bélbaktériumok bontanak le – ez pedig fokozott gázképződéssel járhat. Áztatással és lassú főzéssel csökkenthető a puffadás esélye.

Káposztafélék és brokkoli

A kelkáposzta, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a brokkoli nagyszerű tápanyagforrás, de a bennük lévő kénvegyületek miatt könnyen okoznak gázképződést. Ha puffadásra hajlamos, érdemes kisebb adagokban, jól megfőzve fogyasztani őket.

Cukoralkoholok – a rejtett bűnösök

A cukormentes rágókban, édességekben és diétás termékekben gyakran található eritrit, xilit vagy szorbit. Ezek egy része a vékonybélben nem szívódik fel teljesen, a vastagbélben pedig erjedést okozhat, ami puffadáshoz vezet.

Tejtermékek – ha érzékeny a laktózra

A tej, a joghurt, a tejszín és egyes sajtok puffadást okozhatnak azoknál, akik nem termelnek elég laktázenzimet. Ilyenkor laktózmentes változatokat vagy növényi alternatívákat érdemes választani.

Fruktózban gazdag gyümölcsök

Az alma, a körte, a mangó és a görögdinnye magas fruktóztartalmú, és érzékenyebb gyomor esetén problémát okozhatnak. A szárított gyümölcsök – például a mazsola vagy az aszalt szilva – szintén okozhatnak feszülést.

Szénsavas italok

A buborékos üdítők és ásványvizek közvetlenül gázt juttatnak a gyomorba, így fokozzák a felfúvódást. Ha puffadásra hajlamos, érdemes inkább szénsavmentes italokat választani.

Összegzés

  • Az ételintolerancia, a stressz, a hormonális problémák és a nehezen emészthető ételek puffadást okozhatnak.
  • Bizonyos ételek, mint a hüvelyesek és káposztafélék, ismert puffasztók, melyek főzési módjukkal csökkenthetik hatásukat.
  • Cukoralkoholok, tejtermékek és fruktózban gazdag gyümölcsök is hozzájárulhatnak a puffadás kialakulásához.
  • Fontos figyelni az egyéni ételérzékenységet és ennek megfelelően választani az étrend elemeit.
  • Szénsavas italok helyett szénsavmentes alternatívák ajánlottak a puffadás csökkentése érdekében.
5 szokás, amit jobb elkerülni étkezés után – ha nem akarja, hogy az emésztése lelassuljon
Kapcsolódó cikk

5 szokás, amit jobb elkerülni étkezés után – ha nem akarja, hogy az emésztése lelassuljon

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# puffadás # bélgáz # laktózintolerancia # zöldség # gyümölcs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés