Ezeket az ételeket kerülje, ha puffadásra hajlamos!
A puffadás hátterében állhat ételintolerancia, túl gyors evés, stressz vagy hormonális probléma, de a leggyakoribb ok egyszerűen az, hogy bizonyos ételek nehezebben emésztődnek.
Ha ön is gyakran tapasztal feszítő érzést, hasi görcsöket vagy kellemetlen teltséget, érdemes átgondolni, mely alapanyagok okozhatják, hogy elkerülje a puffadást.
Hüvelyesek – a klasszikus puffasztók
A bab, a borsó, a lencse és a csicseriborsó egészségesek, mégis sokaknál okoznak panaszt. Ennek oka, hogy olyan összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket a bélbaktériumok bontanak le – ez pedig fokozott gázképződéssel járhat. Áztatással és lassú főzéssel csökkenthető a puffadás esélye.
Káposztafélék és brokkoli
A kelkáposzta, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a brokkoli nagyszerű tápanyagforrás, de a bennük lévő kénvegyületek miatt könnyen okoznak gázképződést. Ha puffadásra hajlamos, érdemes kisebb adagokban, jól megfőzve fogyasztani őket.
Cukoralkoholok – a rejtett bűnösök
A cukormentes rágókban, édességekben és diétás termékekben gyakran található eritrit, xilit vagy szorbit. Ezek egy része a vékonybélben nem szívódik fel teljesen, a vastagbélben pedig erjedést okozhat, ami puffadáshoz vezet.
Tejtermékek – ha érzékeny a laktózra
A tej, a joghurt, a tejszín és egyes sajtok puffadást okozhatnak azoknál, akik nem termelnek elég laktázenzimet. Ilyenkor laktózmentes változatokat vagy növényi alternatívákat érdemes választani.
Fruktózban gazdag gyümölcsök
Az alma, a körte, a mangó és a görögdinnye magas fruktóztartalmú, és érzékenyebb gyomor esetén problémát okozhatnak. A szárított gyümölcsök – például a mazsola vagy az aszalt szilva – szintén okozhatnak feszülést.
Szénsavas italok
A buborékos üdítők és ásványvizek közvetlenül gázt juttatnak a gyomorba, így fokozzák a felfúvódást. Ha puffadásra hajlamos, érdemes inkább szénsavmentes italokat választani.
Összegzés
- Az ételintolerancia, a stressz, a hormonális problémák és a nehezen emészthető ételek puffadást okozhatnak.
- Bizonyos ételek, mint a hüvelyesek és káposztafélék, ismert puffasztók, melyek főzési módjukkal csökkenthetik hatásukat.
- Cukoralkoholok, tejtermékek és fruktózban gazdag gyümölcsök is hozzájárulhatnak a puffadás kialakulásához.
- Fontos figyelni az egyéni ételérzékenységet és ennek megfelelően választani az étrend elemeit.
- Szénsavas italok helyett szénsavmentes alternatívák ajánlottak a puffadás csökkentése érdekében.
5 szokás, amit jobb elkerülni étkezés után – ha nem akarja, hogy az emésztése lelassuljon
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!