Gondolná, hogy a B-vitamin lassíthatja a Parkinson-kórt? Ez a kutatók új felfedezése
A Parkinson-kór progressziójának lassításában fontos szerepet játszik a bélnyálkahártya egészsége és a B-vitaminok pótlása.
A Nagoya University kutatóinak cikke a Parkinson-kór és a bélmikrobiom közötti kapcsolatról a Parkinson’s Disease folyóiratban jelent meg. A kutatás során kimutatták, hogy a Parkinson-kóros betegek székletmintáiban az Akkermansia muciniphila baktériumok száma nőtt, míg a Roseburia intestinalis és a Faecalibacterium prausnitzii fajok mennyisége csökkent. További elemzések azt mutatták, hogy a riboflavin és a biotin bioszintézisében szerepet játszó gének aktivitása csökkent. Ennek következtében a barrier épségének fenntartásában szerepet játszó anyagok szintje is alacsony volt, ami a Parkinson-kórban megfigyelt gyulladást okozó toxinok véráramba jutását gátolja. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a B-vitaminokkal való kezelés hatásos lehet a Parkinson-kór kezelésére.
Ez okozza a tüneteket
A Parkinson-kór számos fizikai tünettel jár, mint például a remegés, lassú mozgás, merevség és egyensúlyproblémák. Ez megnehezíti a mindennapi tevékenységeket és a mobilitást. Becslések szerint az 55 éves vagy idősebbek körülbelül 1-2%-át érinti. A bélmikrobiom, amely a bélben található mikroorganizmusok összessége, nagy hatással van a test folyamataira. Ideális körülmények között rövid láncú zsírsavakat és poliaminokat termel, amelyek fenntartják a védekezőgátat és megakadályozzák a toxinok véráramba jutását. Az agyba jutó toxinok gyulladást okoznak és befolyásolják a fontos agyi folyamatokat.
A kutatás eredménye
Hiroshi Nishiwaki és Jun Ueyama vezetésével végzett kutatócsoport korrelációs elemzést hajtott végre Parkinson-kóros betegek székletmintáinak felhasználásával. Az elemzés során a genetikai anyagot feltárták, vagyis megvizsgálták annak genetikai összetételét. Ez hasznos eszköz a kutatók számára, mert részletesebb képet ad a minták mikrobiális közösségéről és genetikai összetételéről.
A kutatók észrevették, hogy a Parkinson-kórral diagnosztizált betegeknél a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szintéziséért felelős bakteriális gének aktivitása csökken. A riboflavin és a biotin vitaminok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ellensúlyozhatják a Parkinson-kórra jellemző neuroinflammációt. A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, amelyek a rövid láncú zsírsavak és a poliaminok termelését és funkcióit befolyásolják. Ezek az anyagok fontosak a bélgát integritásának és működésének fenntartásában. A széklet metabolitjainak vizsgálata kimutatta a Parkinson-kóros betegeknél a két B-vitamin mennyiségének csökkenését.
Az eredmények a Parkinson-kór progressziójának lehetséges magyarázatára utalnak. “A poliaminok és a rövid láncú zsírsavak hiánya a bélnyálkahártya rétegének elvékonyodásához vezethet, növelve a bél áteresztőképességét - mindkét jelenséget már korábban megfigyelték Parkinson-kóros betegeknél” - nyilatkozta Nishiwaki. “A megnövekedett áteresztőképesség miatt a neuronok számára toxikus vegyületek kerülnek a véráramba, ami hozzájárul az alfa-szinuklein abnormális aggregációjához, aktiválja az immunsejteket az agyban, és hosszú távú gyulladáshoz vezet. Ezért a riboflavin és a biotin pótlását biztosító kiegészítő terápia ígéretes lehetőség a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére és a betegség progressziójának lassítására.”
Személyre szabható terápia a jövőben
A tanulmány eredményei rámutatnak a bélmikrobiom, a metabolikus útvonalak és a neurodegeneráció közötti összetett kapcsolat megértésének fontosságára. A kutatóknak az elkövetkező években az a céljuk, hogy a terápiát személyre szabják az egyes betegek egyedi mikrobiom-profilja alapján. Ez azt jelenti, hogy a kezelést a beteg saját bélmikrobiomjára szabják, hogy maximalizálják az eredmények hatékonyságát. Ez a személyre szabott megközelítés nagy segítséget jelenthet a Parkinson-kór kezelésében és a betegség progressziójának lassításában.
Táplálkozásgenetika: ez az oka, hogy nem létezik mindenkinek egyformán jó diéta
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!