Ezeket látta már?

Gondolná, hogy a B-vitamin lassíthatja a Parkinson-kórt? Ez a kutatók új felfedezése

Hírek
2024. július 22. 18:34
A bélnyálkahártya egészsége és a Parkinson-kór

A Parkinson-kór progressziójának lassításában fontos szerepet játszik a bélnyálkahártya egészsége és a B-vitaminok pótlása.

A Nagoya University kutatóinak cikke a Parkinson-kór és a bélmikrobiom közötti kapcsolatról a Parkinson’s Disease folyóiratban jelent meg. A kutatás során kimutatták, hogy a Parkinson-kóros betegek székletmintáiban az Akkermansia muciniphila baktériumok száma nőtt, míg a Roseburia intestinalis és a Faecalibacterium prausnitzii fajok mennyisége csökkent. További elemzések azt mutatták, hogy a riboflavin és a biotin bioszintézisében szerepet játszó gének aktivitása csökkent. Ennek következtében a barrier épségének fenntartásában szerepet játszó anyagok szintje is alacsony volt, ami a Parkinson-kórban megfigyelt gyulladást okozó toxinok véráramba jutását gátolja. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a B-vitaminokkal való kezelés hatásos lehet a Parkinson-kór kezelésére.

Ez okozza a tüneteket

A Parkinson-kór számos fizikai tünettel jár, mint például a remegés, lassú mozgás, merevség és egyensúlyproblémák. Ez megnehezíti a mindennapi tevékenységeket és a mobilitást. Becslések szerint az 55 éves vagy idősebbek körülbelül 1-2%-át érinti. A bélmikrobiom, amely a bélben található mikroorganizmusok összessége, nagy hatással van a test folyamataira. Ideális körülmények között rövid láncú zsírsavakat és poliaminokat termel, amelyek fenntartják a védekezőgátat és megakadályozzák a toxinok véráramba jutását. Az agyba jutó toxinok gyulladást okoznak és befolyásolják a fontos agyi folyamatokat.

A kutatás eredménye

Hiroshi Nishiwaki és Jun Ueyama vezetésével végzett kutatócsoport korrelációs elemzést hajtott végre Parkinson-kóros betegek székletmintáinak felhasználásával. Az elemzés során a genetikai anyagot feltárták, vagyis megvizsgálták annak genetikai összetételét. Ez hasznos eszköz a kutatók számára, mert részletesebb képet ad a minták mikrobiális közösségéről és genetikai összetételéről.

A kutatók észrevették, hogy a Parkinson-kórral diagnosztizált betegeknél a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szintéziséért felelős bakteriális gének aktivitása csökken. A riboflavin és a biotin vitaminok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ellensúlyozhatják a Parkinson-kórra jellemző neuroinflammációt. A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, amelyek a rövid láncú zsírsavak és a poliaminok termelését és funkcióit befolyásolják. Ezek az anyagok fontosak a bélgát integritásának és működésének fenntartásában. A széklet metabolitjainak vizsgálata kimutatta a Parkinson-kóros betegeknél a két B-vitamin mennyiségének csökkenését.

Az eredmények a Parkinson-kór progressziójának lehetséges magyarázatára utalnak. “A poliaminok és a rövid láncú zsírsavak hiánya a bélnyálkahártya rétegének elvékonyodásához vezethet, növelve a bél áteresztőképességét - mindkét jelenséget már korábban megfigyelték Parkinson-kóros betegeknél” - nyilatkozta Nishiwaki. “A megnövekedett áteresztőképesség miatt a neuronok számára toxikus vegyületek kerülnek a véráramba, ami hozzájárul az alfa-szinuklein abnormális aggregációjához, aktiválja az immunsejteket az agyban, és hosszú távú gyulladáshoz vezet. Ezért a riboflavin és a biotin pótlását biztosító kiegészítő terápia ígéretes lehetőség a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésére és a betegség progressziójának lassítására.”

Személyre szabható terápia a jövőben

A tanulmány eredményei rámutatnak a bélmikrobiom, a metabolikus útvonalak és a neurodegeneráció közötti összetett kapcsolat megértésének fontosságára. A kutatóknak az elkövetkező években az a céljuk, hogy a terápiát személyre szabják az egyes betegek egyedi mikrobiom-profilja alapján. Ez azt jelenti, hogy a kezelést a beteg saját bélmikrobiomjára szabják, hogy maximalizálják az eredmények hatékonyságát. Ez a személyre szabott megközelítés nagy segítséget jelenthet a Parkinson-kór kezelésében és a betegség progressziójának lassításában.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Táplálkozásgenetika: ez az oka, hogy nem létezik mindenkinek egyformán jó diéta



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: otszonline
# Parkinson-kór # bélflóra # B-vitaminok # egészségügy hírek # bélmikrobiom

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés