Ezeket látta már?

Állatszőr allergia - így csillapíthatók a tünetek

állatszőr, allergia, orvos, macskaszőr, kutyaszőr

Bár szőr- vagy tollallergiáról szoktunk beszélni, hallani, ám érdemes tudni, hogy nem csupán ezek allergizálhatnak.

A kutya és macska allergének az állatok hámpikkelyében találhatók, valamint a szőrükben, nyálukban és vizeletükben, s hamar szétterjednek a kedvencek lakta lakásokban. Ragadós természetüknél fogva rátapadnak az emberi ruházatra is, s így olyan helyiségekben, sőt épületekben is bekerülhetnek, ahonnan egyébként ki vannak zárva az állatok. Dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint ez nagy gondot jelenthet az allergiákban szenvedőknek, amikor állattartó barátjuk meglátogatja őket.

A kutya-és macskaallergia tünetei

  • szemviszketés, piros szemek
  • köhögés, tüsszögés,
  • bőrkiütések, bőrszárazság, viszketés

A kutya- és macskaallergia vizsgálata bőrpróbával és vérvizsgálattal lehetséges.

Kutya- és macskaallergia kezelése: így csillapíthatóak a tünetek

Súlyos állatszőr-allergiában szenvedőknél egy specifikus immunterápia, segíthet. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek enyhíteni az allergiás panaszokat, ezek azonban csak a tünetek ellen hatnak, de nem szüntetik meg a kiváltó okot.

Hasznos tanácsok

A kutya, macska allergia gyanúja esetén hasznos a kutya, macska simogatása után azonnali kézmosás. Fürdessük meg állatunkat hetente egyszer vagy kétszer! Töröljük át naponta nedves törülközővel! Az ágyneműt és a függönyöket 60 fokos vízben mossuk az ágyneműt havonta kétszer! Porszívózzunk gyakran, lehetőleg „hepa" szűrővel ellátott készüléket használjunk! Vásároljunk „hepa" szűrős levegőtisztítót! Használjunk gőzölős tisztító berendezést!

Dr. Augusztinovicz Mónika, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint még is a legjobb megoldás ha az állatot nem a lakásban tartjuk, hiszen évezredek alatt a háziasított állatok sosem éltek velünk egy légtérbe. Ezen betegség a XXI. században vált jelentőssé, mikor a házi kedvencek egy légtérbe kezdtek élni velünk.

Ha szeretne maga mellé házikedvencet

Természetesen senki sem szeretne állandóan kellemetlen panaszokkal élni, ám sokan a négylábú kedvencekről sem akarnak lemondani. Számukra az orvosok erősen ajánlják az immunterápiát, mellyel igen hosszú távon enyhítheti a tüneteket. A kezelés az allergia hátterében húzódó kóros folyamatokra hat. A terápia során kis mennyiségben adják be az adott allergént, majd fokozatosan növelik a dózist, melynek következtében az immunrendszer lényegében hozzászokik, így egyre kevésbé reagál majd rá.

.Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 gyakori tévedés az allergiával kapcsolatban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

állat

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához