Ezeket látta már?

Allergiás? Ezt tegye a koronavírus-járvány idején

GettyImages-nátha-allergia-orrfújás

A koronavírus miatt az allergia kezelése is változhat a kialakult helyzet miatt? Szedhetjük-e például a megszokott gyógyszereinket, vagy változtatnunk kell?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Budai Allergiaközpont orvosa, Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus is.

Mi a helyzet az antihisztaminnal?

A szakember szerint a járvány ideje alatt is szedhetünk antihisztamint az allergiás tünetek kezelésére, sőt, kifejezetten érdemes folytatni a szedését az orvosunk által javasolt dózisban. Az antihisztamin nem nyomja el az immunrendszer működését, tehát nem tesz minket fogékonyabbá a fertőzésre, a kezeletlen allergia viszont szövődményekhez is vezethet.

Kezdhetünk allergén immunterápiát?

Igen. Az allergén immunterápia egy olyan kezelési mód, amely akár 10-12 évre is képes megszüntetni az allergiás tüneteket. Ennek eléréséhez viszont a kezelést minimum 3 évig kell folytatni. Aki az előző évben kezdte az allergén immunterápiát fontos, hogy idén is folytassa, ha pedig valaki most szeretné elkezdeni, arra is van lehetőség, azonban előtte konzultáljon telefonon orvossal!

GettyImages-gyógyszer-tabletta A szakember szerint érdemes folytatni a megkezdett kezeléseket. Forrás: gettyimages.com

Mit tehetünk, ha poratka-allergiával küzdünk?

A koronavírus terjedésének megfékezéséhez fontos, hogy a következő heteket a zsúfolt helyektől távol, lehetőleg az otthonunkban töltsük. A poratkára allergiások esetében ez azzal járhat, hogy a tüneteik a megszokottól intenzívebben jelentkezhetnek. Ha úgy érezzük, hogy a korábbi kezelés és alapos takarítás kevés, forduljunk allergológushoz!

Mit tegyünk, ha hiába szedjük a gyógyszerünket, nem csökkennek a tünetek?

Az allergiás tünetek erőssége sok mindentől függ. Számít, hogy az allergén milyen koncentrációban van jelen a levegőben, és lényeges az egyéni érzékenység is, de a stressz is egy jelentős faktor. Kutatások is igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket, így akár a korábban hatásos kezelésen is változtatni kell, hogy a panaszaink megszűnjenek. A jelenlegi helyzet pedig több okból is stresszt jelent, így ha az allergiás tünetek a kezelés ellenére nem szűnnek, ez is lehet a háttérben.

Beszélne telefonon egy orvossal? Most ingyen kipróbálhatja! Kattintson IDE!

Hogyan tartsuk a kapcsolatot az orvossal?

Jelenleg a járvány miatt nagyon fontos, hogy maradjunk otthon, amennyire csak tudunk, és minimalizáljuk az egészségügyi intézmények látogatását. Az allergiás tünetek kezelését azonban nem szabad halogatni, hiszen ez olyan szövődményekhez vezethet, mint például a krónikus arcüreg-gyulladás. A személyes találkozó helyett inkább telefonáljunk, vagy ha tehetjük, online konzultáljunk az orvosunkkal.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához