Mindenki ezt nézi most!

Asztma és túlsúly - lehet kapcsolat a kettő között?

2012.03.08. Módosítva: 2015.11.04.

Asztmához vezethet a túlsúly? A legújabb felmérések szerint a túlsúlyos és kórosan elhízott gyerekek nagyobb eséllyel lesznek asztmások, mint átlagos súlyú társaik.

Az asztma és az elhízás közti kapcsolat azonban nagymértékben függ az etnikai hovatartozástól és a bőrszíntől. "Egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy a gyermekkori túlsúly és az asztma kialakulása között szoros összefüggés van, amiben fontos szerepet játszik az etnikai hovatartozás" - nyilatkozta Mary Helen Black, a Kaiser Permanente Dél-Kaliforniai Kutatási és Elemzési Intézetének munkatársa.

Asztma és túlsúly - lehet kapcsolat a kettő között?

A szakértők a kutatás során 681 000, 6 és 19 év közötti fiatal egészségügyi adatait vizsgálták meg. A kutatás idején a vizsgált, különböző etnikai csoportokból származó fiatalok 18 százalékának volt asztmás megbetegedése. A túlsúlyos és kórosan elhízott gyerekek az eredmények szerint gyakrabban keresték fel az orvost és a sürgősségi osztályokat asztmatikus tüneteik miatt, valamint több kortikoszteroidot szedtek, mint normális súlyú társaik.

Bár az asztma és a túlsúly közötti kapcsolat nyilvánvaló, a kutatás során nem sikerült bizonyítani, hogy az elhízás asztmát okozna. A részletes kutatási adatok az Obesity című szaklap online kiadásában olvashatók.

Forrás: Medipress