Ezeket látta már?

Sok a bántó megjegyzés: úri huncutság, vagy egészségügyi probléma az ételérzékenység?

ételérzékenyek, glutén, laktóz, tejmentes, vegán

Sokan úgy vélik, hogy az ételérzékenyek egyfajta "úri hóbortból" nem fogyasztanak bizonyos ételek. Pedig nem így van - hangúlyozza az élelmiszermérnök.

A kimutatott ételérzékenyek száma az egész világban növekszik. Ez egyfelől annak is betudható, hogy a Föld népessége folyamatosan gyarapodik, azonban ezt figyelembe véve, az ehhez viszonyított arányuk is emelkedik. Talán találunk a környezetünkben olyan barátot vagy rokont, aki nem ehet kalácsot annak gluténtartalma miatt, vagy éppen nem ihat tejeskávét a kazein okozta hasi fájdalmak végett. Mégis sokan úgy viselkednek az ételérzékenyekkel szemben, mintha az egyfajta „úri hóbort” lenne, és sokan „feltűnősködőből” ennének gluténmentes kenyeret, vagy használnának süteményeikhez tojásfehérjéből készült túróalternatívát.

"Nem lehet letagadni, hogy keringenek abszolút indokolatlan tévhitek, például a tejtermeléssel és a tehéntartással szemben. Tényleg vannak vegánok, akik egyfajta vallási háborús célként élik meg a világ tejmentesítésének leépítését, holott ez a propaganda tévhitek tömegére támaszkodik a tények helyet. Így teljesen érthető, hogy rengeteg tejtermelő, tejtermék-előállító, sőt, tejfogyasztó is érzékeny lett az alternatívák témájára. Ugyanakkor tényleg van egy valós, széles réteg, aki nem divatból, hanem egészségügyi okokból kerüli a búzából, tejből vagy éppen földimogyoróból készült élelmiszereket. Az őket és a nekik fejlesztett termékeket ért támadásokat, amiket a közösségi médiákban napról-napra látok, nagyon bántónak értékelem" - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki maga is ételérzékenyeknek készített termékek fejlesztésével is foglalkozik.

Az ételallergiások életének megkönnyítése és táplálkozásuk színesebbé tétele az élelmiszer-előállítóknak pont olyan komoly és persze egyben érdekes feladat, mint amennyire az cukorbetegek esetében is az. Talán ma már senki sem rökönyödik meg a diabetikus kekszektől vagy csokoládéktól, nagy valószínűséggel ez lesz a helyzet az ételallergiásoknak készülő, a boltok polcain most megjelenő termékekkel is. Egyszerűen meg kell érteni, hogy a minél inkább széles, lemondásoktól mentes gasztronómiai paletta mindenkinek jár.

"Úgy gondolom, az objektivitás megtartása, a túlzott érzelmesség elkerülése és rengeteg empátia sok bántó mondat elkerüléséhez vezetne. Akinek a környezetében él hisztamin intoleranciával élő, látja milyen bántóak is azok a „hiszti” megjegyzések, de bármelyik ételallergiásnak például a „műkaja faló” kifejezések. Inkább örüljünk annak közösen, hogy ma már egy tejmentes „tejfölös” túrógombóc-alternatíva kivitelezése vagy egy szénhidrát-mentes hűsítő jégrém elfogyasztása sem lehetetlen az azt igénylők számára"- egészítette ki mondandóját Dr. Németh Csaba.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tejallergia: mi az a high risk és a low risk?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához