Ezeket látta már?

Ezekről a tünetekről ismerhető fel az allergiás asztma

allergia, koronavírus, asztma, kismama

Asztma mellett is megjelenhet allergia, de a nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődményeként is kialakulhat asztma.

Allergiás asztma esetén mindkét betegséget kezelni kell. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz.

Jelek, hogy a szénanátha mellett asztma is kialakult

Ha a légúti allergiánk ismert, de korábban nem voltak asztmás panaszaink, akkor a következő tünetekre figyeljünk. Asztmára utal a gyakori mellkasi szorító érzés, köhögés, nehézlégzés és légszomj. Jellegzetes tünete a betegségnek a sípoló légzés és a fulladás érzés.

Asztmás tünetek mellett szénanáthás panaszok?

A légúti allergiát okozhatják lakáson belüli allergének (például penészgomba, poratka) és a szabadban főleg a pollenek. Allergia esetén a szervezet ezekre az egyébként ártalmatlan anyagokra védekezéssel reagál, ezért jelentkeznek a szénanátha tünetei. Javasolt allergológushoz fordulni, ha hetekig vagy akár hónapokig tartó náthás tüneteink jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, de a szem-, torok- és orrviszketés is jellemző panasz.

Ezért fontos a korai diagnózis

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Nem gyógyítható, de jól beállított kezeléssel panaszmentességet lehet a betegeknél elérni. Ha valakinél meglévő asztma mellé társulnak allergiás tünetek, akkor esetében az allergén (például a pollenek) belélegzése is egy ún. trigger, vagyis asztmás tüneteket provokáló tényező, a belélegzése asztmás tüneteket vált ki. Az allergia kezelése nélkül az asztma súlyosbodására lehet számítani.

A két betegséget együtt kell kezelni

Allergiás asztma gyanúja esetén az asztma diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek. Azt pedig, hogy mi okozza az allergiás tüneteinket, allergiavizsgálattal lehet kideríteni. Az eredményeket a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel, majd megállapítja a diagnózist. Allergiás asztma esetén az allergiát és az asztmát is kezelni kell. Nagyon fontos a panaszokat kiváltó allergének lehetőség szerinti kerülése, illetve az asztma gyógyszerek mellett allergia elleni készítményeket is szedni kell. Ezeket a kezelőorvos mindig egyéni panaszok és vizsgálati eredmények függvényében, személyre szabottan állítja össze.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához