Ezeket látta már?

Alig ébred fel, máris aludna? Cukorbetegség és pajzsmirigy probléma is okozhatja

fáradtság, vesebetegség, légszomj, veseelégtelenség, hólyaghurut,

Folyton csak aludni? Ilyen, amikor nem az idő, hanem valamilyen hormonzavar áll a háttérben!

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felsorolja, melyek azok az endokrin problémák, melyek álmosságot, fáradtságot generálnak.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormontermelési zavarának 2 nagy típusa van: van a pajzsmirigy túlműködés, valamint az alulműködés, amikor a kelleténél kevesebb pajzsmirigyhormon (T3, T4) termelődik.

Mivel ezen hormonok komoly befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így a szerv alulműködése esetén az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonyságban, álmosságban, menstruációs zavarokban és emésztési problémákban nyilvánul meg. Amennyiben a laborvizsgálat igazolja az állapotot, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség a hiányzó hormonok pótlása céljából.

Mellékvese fáradtság

A stresszes életmód egyik egyenes következménye a mellékvese fáradtság. Hiszen stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, és tartós stressz esetén szintje folyamatosan magas. Azonban ha a mellékvese a fokozott termelés miatt kifárad, úgy hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. A probléma esetén megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Inzulinrezisztencia/cukorbetegség

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia, mely kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. IR során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így a sejtek éheznek, mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt.

Emiatt a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki kompenzálás gyanánt. Kezdetben csak az inzulin szintje válik kórossá, majd a vércukor mennyisége is megnő. Mind az IR, mind a diabetes egyik fő tünete az állandó fáradtság, főleg étkezések után.

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során meghatározásra kerülnek az inzulin és a glükóz értékek is. Kezelésükhöz személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és ha kell, akkor gyógyszeres (diabetes esetén akár inzulinos) terápia indokolt.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Leküzdhetetlen fáradtsággal küzd? A pajzsmirigy zavara is okozhatja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához