Ezeket látta már?

A horkolás nem csak a férfiak problémája, ráadásul örökölhető is

horkolás ellen alvászavar hormonok klimax

A horkolás nemcsak kellemetlen, de komoly egészségi problémákhoz vezethet.

A horkolás sokak számára mindennapos jelenség, amely gyakran mosolyt vagy bosszúságot válthat ki az érintettek környezetében. Bár néha tényleg humorosan kezeljük, az állandó horkolás komoly hatással lehet mind az egyén, mind a velük élők életminőségére. Az éjszaka közepén felhangzó, mély, rezgő hangok nem csak az alvás nyugalmát zavarják meg, hanem hosszú távon egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Mi váltja ki a horkolást?

A horkolás valójában egy olyan zaj, amelyet a légutakban található lágy szövetek vibrációja okoz. Amikor alszunk, a légutak izmai ellazulnak, és bizonyos esetekben részlegesen elzárhatják a levegő áramlását. Ennek eredményeként a levegő átpréselődik a részlegesen zárt területen, ami a szövetek rezgését és a jellegzetes horkoló hangot okozza.

„Azt szokták mondani, hogy 50 fölötti férfi nem létezik horkolás nélkül, viszont a klimax és a velejáró hormonszintcsökkenés a hölgyek körében is előhozhatja a horkolást, egyébként lényegesen alacsonyabb számban és talán kevésbé súlyosan” – kezdi dr. Tóth Eszter, fül-orr-gégész, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. –„A kollagénveszteség, zsírszövetátalakulás hatására megereszkedik a lágyszájpad. Az ellazult kevésbé tónusos izomzat miatt a nyelv hátracsúszik és emiatt elkezd horkolni a beteg. A hölgyek pedig ezt még kellemetlenebbnek tartják, mint a férfiak, így általában a horkolás panaszával fordulnak fül-orr-gégészhez.”

A horkolásra való hajlam egyébként örökölhető, így, ha valakinek a családjában a női felmenők horkoltak, nagy valószínűséggel nála is előfordulhat majd, ráadásul a nők alvása a hormonális változásoktól, szülés után, klimax idején erősen megváltozik.

Ezek lehetnek a következményei

Az éjszakai horkolás nemcsak a pihenést zavarhatja meg, hanem számos társadalmi és pszichológiai következménnyel is járhat. A horkolás gyakran vezet alvásmegvonáshoz mind a horkoló, mind az alvótárs számára, ami nappali fáradtságot, ingerlékenységet és csökkent koncentrációképességet eredményezhet. Az ilyen alvászavarok hosszú távon hozzájárulhatnak komolyabb egészségi problémák kialakulásához is, mint például a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A társadalmi hatások sem elhanyagolhatóak: a horkoló személyek gyakran érzik magukat kellemetlenül, és zavarba jöhetnek a probléma miatt. Az alvótársak számára pedig az éjszakai zajforrás kimerítő és frusztráló élmény, amely akár a kapcsolatokra is negatív hatással lehet.

„Sokan felriadnak a saját horkolásukra, de előfordul, hogy a páciensek nem is tudnak róla, ha horkolnak, pláne, ha egyedül élnek, külön szobában alszanak. Ilyenkor egy gyakori jel például, hogy torokfájással ébrednek” – mondja dr. Tóth Eszter. – „Ez azért van, mert az erős mechanikai vibráló hatástól olyan érzésünk van, mintha kaparna a torkunk vagy fájna. Van, akinél egyértelmű jel lehet, hogy fáradtabban ébred, fáj a feje, magasabb a vérnyomása, ez akkor fordul elő, ha a horkolás mögött légzészavar, alvászavar is áll.”

Mit tehetünk horkolás ellen?

A doktornő javaslata szerint ilyenkor érdemes letölteni egy horkolásfigyelő applikációt, ilyen például a Snorelab, amely színskálát rendel hozzá a hangerősséghez, ebből a diagnosztizálás során lehet hallani, hogy honnan jön a horkolás, mennyire rendszeres, milyen tüneteket okoz. A horkolás kezelésében fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat, hogy van-e orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott mandulák, illetve itt vizsgálják meg a garat esetleges elváltozásait.

„Semmiképp sem kell kétségbeesniük a hölgyeknek, ha horkolást tapasztalnak” – folytatja dr. Tóth Eszter. – „A hölgyek elég fegyelmezettek tudnak lenni, és ha változtatni akarnak, diétával, a túlsúlytól való megszabadulással, rendszeres mozgással, kicsit sportosabb életmóddal sikerülhet változtatni. Szoktam javasolni a pácienseimnek egy garattornát is, a gyakorlatokat a vizsgálat után megtanulják, és ha rendszeresen végzik, 3-6 hónap alatt nagyszerű változásokat lehet elérni. Végső esetben pedig egy kis műtéttel is kezelhető egy meglazult lágyszájpad, de erre tényleg nincs minden esetben szükség.”

Ha pedig szükség van egy komolyabb alvásvizsgálatra, és a továbbiakban speciális eszközök használatára, akkor sem érdemes várni: a nyugodt és zavartalan éjszakai pihenés elengedhetetlen a mindennapi élethez szükséges energia és jó közérzet fenntartásához.

Az alváslaborban az alvás minden paramétere vizsgálható

Az alváslaborban történő vizsgálat kétféle monitorozást tesz lehetővé:

  • A poligráfiás vizsgálat során figyelik és rögzítik az alvás közbeni légzést, a perifériás pulzust, a vér oxigén-telítettségét, mellkasi légzési kitérést, szívfrekvenciát, testpozíciót, lábmozgást. Ez a vizsgálat azonban nem foglalja magában az alvás szerkezetének, időtartamának, minőségének megfigyelését.
  • A poliszomnográfiás vizsgálat a poligráfás vizsgálat által mért adatokon túl képes monitorozni az az alvás mélységét, szerkezetét, az alvásciklusok számát, az elalváshoz szükséges és a teljes alvásidőt, az éjszakai ébredések gyakoriságát. Ez az összetett elemzés arra épül, hogy a poliszomnográfia a poligráfiás vizsgálaton túl további csatornákkal is rendelkezik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvászavar: mit fejt meg az okosóra? Ebben segíthet, ha rosszul alszik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

horkolás

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához