Ezeket látta már?

Hangosan horkol a párja? 4 bevált módszer, praktika, ami segíthet

horkolás ellen

A horkolásnak sok oka lehet. Többek között az egyik a száj, a nyelv és a torok izmainak gyengesége, ezen azonban speciális edzéssel lehet segíteni! Így csinálja!

A horkolás tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha a belélegzett levegő áramlását valami akadályozza, illetve, ha a nyelv, a gégefedő vagy a torok területe túlságosan ellazul. Az akadály lehet a megduzzadt orr-nyálkahártya (pl. ha megfáztunk vagy allergiásak vagyunk) vagy a túlsúllyal összefüggő zsírfelesleg, a túlzott ellazulást pedig akár gyógyszerek vagy az alkohol is.

Meglepő módon tehát, az száj, nyelv, torok területén található izmok megerősítése hosszú távon jelentős mértékben csökkentheti a horkolást. Erősítő hatású például a rendszeres éneklés, de egy kutatás a didgeridoo nevű, tradicionális ausztrál hangszeren való játékot is javasolja.

Hogyan kezelhető a horkolás? Kattintson tovább és kiderül!

Néhány egyszerű gyakorlat, amit elvégezhetünk a horkolás ellen

Naponta 2-3 alkalommal, legalább 8-12 héten keresztül végezze ezeket:

  • Jól artikulálva mondjuk ki hangosan az a-e-i-o-u hangokat, egymás után legalább 10-15 alkalommal, majd „énekeljük” is el őket, vagyis hosszabban (legalább 5 másodpercig) tartsuk ki őket
  • Nyomjuk a nyelvünk hegyét a felső fogsorunkhoz, a fogsor és a szájpadlás találkozásához, majd húzzuk végéig a szájpadláson hátra majd előre, illetve jobb és bal oldalra is (a fogsort követve). 20-20 alkalommal ismételjük.
  • Nyomjuk fel az egész nyelvet a szájpadláshoz, majd le a száj alsó részéhez, úgy, hogy a nyelv hegyét előbb a felső, majd az alsó metszőfogakhoz szorítjuk. 20 alkalommal ismételjük.
  • Nyissuk nagyra a szánkat, majd mozgassuk jobbra az alsó állkapcsot. Tartsuk ott 20 másodpercig, majd mozgassuk át a bal oldalra, és ott is tartsuk ki. 5 alkalommal ismételjük.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kevés alvás: így befolyásolhatja a testsúlyt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz