Ezeket látta már?

Ez a 6 tényező jelentősen megnöveli a vastagbélrák kockázatát

Betegségek
2024. december 15. 09:24
bélrák vastagbélrák daganat tumor rizikófaktor

Számos olyan kockázati tényező létezik, amely igazoltan fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A vastagbéldaganat kifejlődésének pontos folyamata nem ismert, azonban igazoltan szerepe van az idősebb életkornak (50 év felett fokozódik a kockázat) és a gyulladásos bélbetegségeknek. A vastag- és végbéldaganatos esetek 25 százalékában fennáll a családi halmozódásnak (genetikai hajlam), míg az esetek 75 százaléka szórványosan jelentkezik, tehát genetikai meghatározottság nem áll a daganat kialakulásának hátterében.

Vastagbélrákra hajlamosító tényezők

1. Polipok a kórelőzményben

A vastagbélrák gyakran egy speciális polipból indulhat növekedésnek, amely polipok lényegében a bélfal belső felszínén létrejövő szövetnövedékek. Az ún. adenomatózus polipokból gyakrabban alakulhat ki a vastagbélrák.

Általában mondható, hogy minél nagyobb az adenomatózus polip mérete, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatsejtet is tartalmazhat. 2 cm-nél nagyobb átmérőjű polip esetén kb. 40% a rákos elfajulás valószínűsége. A polipok számával is arányosan nő a daganatos betegség valószínűsége.

Egyes populációkban ahol örökletes az ún. APC-gén (adenomatosus polyposis coli-gén), serdülő- és ifjúkorban gyakori az adenomatózus polipok kialakulása. A betegség neve FAP (familiáris adenomatózus polyposis). Időbeni diagnózis és kezelés nélkül náluk sokkal korábban kialakulhat a vastagbélrák, mint a népesség egészében általában.

2. Gyulladásos bélbetegség (IBD)

A belek gyulladásos megbetegedései, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, szintén növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Colitis esetén magasabb a kockázat, és függ annak súlyosságától, valamint attól, hogy mekkora bélszakaszt érint az adott betegben, és milyen régóta áll fenn a betegség. Pl. 30 évnél régebben fennálló colitis ulcerosa esetén több, mint 30% a valószínűsége, hogy abból vastagbélrák fejlődhet ki. A betegség érintette bélszakaszon ún. dysplasiás (abnormális) sejtek fejlődnek, amelyek rákmegelőző állapotot jelentenek.

3. Rákbetegség a kórelőzményben, családi halmozódás

Nagyobb a kockázat, ha az illető korábban már szenvedett egyéb rákbetegségben (pl. emlőrák, petefészekrák, méhrák). A családi halmozódás jelentős kockázati tényező. Az FAP (familiaris adenomatózus polyposis) gén gyakorisága 1:10.000-hez, míg a HNPCC (hereditary nonpolyposis colorectal cancer, örökletes nem-polipos vastagbélrák) gének előfordulása 1:200-1:400 arányú, tehát ez utóbbi gyakorinak számít.

4. Környezeti hatások

Ázsiában, Afrikában, és Dél-Amerikában alacsonyabb a vastagbélrák-előfordulás kockázata. Érdekes, hogy ha alacsony kockázatú régiók lakosai emigrálnak, más területre költöznek, az ottani régió vastagbélrák-kockázata fog náluk is érvényesülni. Ez az észlelés is alátámasztja a környezeti hatások szerepét.

5. Étrendi tényezők

A zsírokban és koleszterinben gazdag étrend is fokozhatja a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

6. Dohányzás

Vizsgálatok szerint a dohányzás – hosszú távon – fokozhatja a vastagbélrák-kockázatot. Megfigyelték, hogy a dohányzás korai abbahagyásával a kockázat is csökken.

Megelőzhető a vastagbéldaganat?

A bélrendszeri daganatok kialakulásának esélye számos életmódbeli tényezővel csökkenthető. Az egészség megőrzése érdekében megfontolandók, beépítendők az alábbiak.

Helyes életmód: ide tartozik a rendszeres fizikai aktivitás (legalább napi 30 perc mozgás), a lelki egyensúly megteremtése és a hatékony stresszkezelés, a testsúly kontrollja, a rendszeres napi ritmus kialakítása, a nyugodt éjszakai alvás (lásd még: Egészséges alvási szokások).

Kiegyensúlyozott étrend: lényeges a sok zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, tésztafélék fogyasztása; szárnyasok, halhús, olívaolaj, valamint savanyított tejtermékek bevezetése. Lényeges, hogy a lehető legkevesebb tartósítószert és vegyszert tartalmazzák ételeink. Bőséges folyadék fogyasztása javasolt, amely legalább napi két liter víz. Kerülendők a füstölt húsok, sertészsír, margarin, magas cukor-,vagy sótartalmú, feldolgozott élelmiszerek, melyek igazoltan növelik egyes krónikus, illetve daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Összegezve

  • Az idősebb életkor növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
  • Családi halmozódás és genetikai hajlam is szerepet játszik a betegség kialakulásában.
  • A vastagbélrák gyakran indulhat növekedésnek polipokból.
  • Bélgyulladásos megbetegedések növelhetik a vastagbélrák kockázatát.
  • Életmódbeli tényezők, mint a dohányzás és étrend, befolyásolhatják a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Olvasta már?

Vastagbélrák: ilyen hatása lehet a kávéfogyasztásnak a daganatra
Cikkajánló

Vastagbélrák: ilyen hatása lehet a kávéfogyasztásnak a daganatra



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# vastagbélrák # vastagbélrák tünetei # rizikófaktorok # vastagbélrák kezelése # polipok # rák # Daganatos betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés