Ezeket látta már?

Tele van piros, viszkető csalánkiütéssel? Krónikussá is válhat - ezek az orvos tanácsai

kiütés viszketés oka csalánkiütés ellen

A kiütéses foltok néhány milliméterestől a néhány centisig terjedhetnek - mit lehet tenni ellenük?

A csalánkiütés az esetek nagy részében akut reakció, többnyire allergiához kapcsolódóan. De előfordulhat olyan eset is, amikor a csalánkiütés krónikussá válik, és nehezebb kezelni. Erről a lehetőségről beszélt dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

Mi okozhat csalánkiütést?

A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, íme, a leggyakoribbak:

  • Egyes ételek, sokszor diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás, stb.
  • Gyógyszerek, beleértve bizonyos antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőt, magas vérnyomás gyógyszert.
  • Fertőző betegségek, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás.
  • Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek, lupus.
  • Magas külső- vagy belső hőmérséklet.
  • Állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok.
  • Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

Ugyanakkor az esetek jelentős részében nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.

Így lesz az akut tünetekből krónikus csalánkiütés

A csalánkiütés tünetei jellegzetesek: pirosság, viszketés, a bőrből való kiemelkedés. A kiütéses foltok néhány milliméterestől a néhány centisig terjedhetnek, jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg. Az is jellemző lehet rá, hogy folyamatosan változtatja a helyét, szinte óráról órára elmúlik, és egy másik helyen jön ki. Ezek az erős, zavaró problémák általában 24 órán belül eltűnnek, de néhány esetben hónapokig, évekig fennmaradhatnak – ilyen esetben van szó krónikus csalánkiütésról.

- A kezelést nyilvánvalóan befolyásolja, hogy akut vagy krónikus esetről van-e szó. Akut esetben elsősorban antihisztaminokat alkalmazunk, amelyek visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Mivel ezen gyógyszerekből vannak vény nélkül is elérhető szerek, tudni kell, hogy bizonyos esetekben, például alkohol-betegeknél és terheseknél nem szabad bármilyen antihisztamint alkalmazni. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, hogy ez potenciálisan légzési nehézséget is okozhat. Amennyiben ez utóbbi tünet jelentkezik, esetleg hányás, felgyorsult szívverés, rosszullét, ájulás mellett, azonnal mentőt kell hívni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

Más a helyzet, ha krónikus csalánkiütést diagnosztizálnak

- Ilyen esetben a tünetek hosszú távon is komoly kellemetlenséget jelentenek az érintettnek, ezért fontos a célzott kezelés. Egyes esetekben például antibiotikumokat és injektálható szereket is adhatunk, hogy csökkentsük az allergiás válasz okozta tüneteket. Természetesen különböző labor- és egyéb vizsgálatokat is elvégzünk, amelyekkel olyan kiinduló betegségek után kutatunk, amelyek például a májat, a pajzsmirigyet vagy az immunrendszert érintik - mutat rá az orvos.

Fontos azonosítani a kiváltó okokat

Akinek már volt csalánkiütése, ajánlatos kerülnie a hisztamin felszabadulását kiváltó, úgynevezett triggereket – ehhez természetesen be kell azonosítani azokat, ha lehet. Ezen kívül érdemes visszafogni az alkoholfogyasztást, a hisztamin termelődéshez hozzájáruló élelmiszereket, és érzékeny bőrre kifejlesztett, és a szakorvos által ajánlott higiéniai termékeket használni. Egyes források olyan táplálékkiegészítők hasznát is hangsúlyozzák, mint a C-, a D-vitaminok és a ligetszépe olaj, de ezek alkalmazásáról mindenképpen bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni. Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen a hónapokig tartó kínzó tünetek akár depresszióhoz is vezethetnek, ami beindít egy ördögi kört. A stressz ugyanis önálló rizikófaktorként tovább ronthatja a bőr állapotát.

(www.dermatica.hu)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kiütés

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához