Ezeket látta már?

Mit tehetünk a fájdalmas vérhólyaggal és mennyi idő alatt múlik el?

fájdalmas vérhólyag mennyi idő alatt múlik el

A vérhólyag egy vörös, folyadékkal teli hólyag, amely érintésre nagyon fájdalmas lehet.

A vérhólyag egy bőrprobléma, amely akkor alakul ki, amikor a bőr alatti erek sérülnek. A vérhólyag dörzsölés vagy nyomás hatására jön létre, amikor a hám alatti rétegben, az irhában található kis erek megnyílnak és a trauma hatására létrejövő hólyagot vérrel töltik meg.

Mitől alakulhat ki vérhólyag a bőrön?

Okozhatja erős csípés, forrázás vagy égés, vegyszerek vagy allergének érintkezése a bőrrel, valamint gombás vagy vírusos fertőzés. A vérhólyagok nagyon fájdalmasak, ezért óvatosan kell bánni velük. Megfelelő kezelés hiányában igen magas az elfertőződés esélye.

Mi a vérhólyag?

A vérhólyag nem "szabványos" orvosi kifejezés, nincs ismert anatómiai vagy orvosi entitás, amelyet így neveznének. A véhólyag kifejezés egy népszerü, határozatlan elnevezés, mely alatt az orvostudományi több fogalmat jelöl meg. Így érthető alatta:

  1.  haematocysta, mely alatt vérrel telt bármely tömlőt jelent;
  2. szövetrésekbe v. preformált tömlőszerü üregekbe történt vérzés vagy kötőszövetesen eltokolt vérömlés, p. a hereburkaiba (haematocele vaginalis) vagy a méh mögötti hashártya kiöblösödésekbe történt vérzés (haematocele retrouterina);
  3. köztakarón mutatkozó vérömlés, mely lehet:

a) erőművi, p. a bőr kisebb redőjének becsípése által származó,

b) a bőr felületes vénáinak hólyagszerü tágulása (phlebektasia),

c) súlyos fertőzés eredménye, p. a lépfene véres savóval telt hólyagja, mely csakhamar pukkadva pörkké szárad be. A laikus köznyelv ide sorolja a variola haemorrhagicát, vagyis a himlő azon súlyos alakját is, hol az egyes hólyagok a beléjük történt vérzés folytán kékes v. barnás-piros, majdnem fekete szinüek.

Mennyi idő alatt gyógyul meg egy vérhólyag?

A vérhólyagok a vízhólyagoknál lassabban, de három-hét napon belül maguktól is meggyógyulnak.

Mi a teendő, ha kialakult a vérhólyag?

A vérhólyagokat nem tanácsos felszúrni, megsérteni, "kipukkasztani". Ha maguktól megnyílnának, érdemes kimosni, fertőtleníteni, majd száraz, nem túl szoros steril kötést tenni rá. A hámréteget, mely a hólyag tetejét képezte, sem szükséges eltávolítani. A legfontosabb teendő a felülfertőződés megelőzése, ezért tisztán és szárazon kell tartani az érintett területet. A szájban kialakuló, a nyálkahártya vérhólyagja esetében fokozottan ügyelni kell a helyes szájhigiéniára.

Ha a vérhólyag fájdalmas, rendszeresen megjelenik, visszatér vagy szokatlan helyen van, illetve elfertőződik, genny ürül belőle, bőrpír jelentkezik a környező területen, orvoshoz kell fordulni vele.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

sérülés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához