Ezeket látta már?

Mitől viszket a bőröm, és miért erősödik fel a viszketés éjszaka?

viszketés száraz bőr pajzsmirigy cukorbetegség

Gyakran lebecsüljük a tüneteket, pedig az állandó viszketés jelentősen befolyásolja az életminőséget.

A bőrviszketés (pruritus) gyakori kiváltója a bőr kiszáradása. A szárazság jelei már 35-40 éves korban előfordulhatnak, de 60 év felett gyakoribbak lesznek.

Az idő múlásával a bőr elvékonyodik, ráncossá válik, és csökken a kollagén, rugalmas rostok és lipidek mennyisége. Ez a folyamat, amit bőröregedésnek hívunk, hozzájárul a bőr kiszáradásához és viszkető érzéséhez.

Miért szárad ki a bőr?

A "xerosis", vagyis a fokozott bőrszárazság gyakori a idősebb emberek körében, és gyakran vezet pruritushoz. A bőr idegeinek megváltozása is hozzájárul a viszketéshez. Kezdetben általában a lábszáron és a hátán jelentkezik, majd terjedhet az egész testen. Gyakran éjszaka a legsúlyosabbak a tünetek, és a vakarás csak súlyosbítja őket, létrehozva egy ördögi kört.

A bőrviszketést bármilyen tényező súlyosbíthatja, ami fokozza a bőrszárazságot, mint például hosszú, meleg fürdések, szaunázás vagy hideg, száraz levegő. További irritáló lehet a tusfürdők és kozmetikumok szárító hatása. Kutatások szerint az alvászavarok és a dohányzás is növelhetik a viszketést. Emellett pszichés stressz, kimerültség és depresszió is nehezebbé tehetik a tünetek kezelését.

Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség vagy pajzsmirigyproblémák, szintén okozhatnak bőrviszketést, ezért ezek kezelése szükséges lehet.

A kezelés fontos része a bőr hidratálása megfelelő testápolókkal és pamut ruházat viselése. Antihisztaminok enyhíthetik a viszketést, de a betegség komplex probléma, és a kezelés komoly orvosi feladat. A krónikus pruritus jelentősen rombolhatja az életminőséget, ezért a betegek kezelése és támogatása kulcsfontosságú.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az alvászavar? Ezek az alvászavarok típusai, okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

viszketés

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához