Ezeket látta már?

Pikkelysömör nyáron: 7 tanács, melyeket érdemes betartania

pikkelysömör, nyár, tipp, pszoriázis, bőrbetegség, napfény

Ha pikkelysömörrel küzd, ezekről érdemes tudnia.

A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.

Hogyan vizsgálható a pikkelysömör?

- A pikkelysömör, más néven pszoriázis tünetei nemtől és kortól függetlenül megjelenhetnek, kialakulásában genetikai és környezeti faktorok egyaránt szerepet játszanak. A bőrt, hajas fejbőrt, körmöket, ízületeket érintő betegség. Előfordulása hazánkban 2-3 % -ra becsülhető – mondta el dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A pikkelysömör megjelenhet minden életkorban, akár születéskor, akár 80 éves kor felett is. A tünetek első megjelenési ideje legjellemzőbb fiatal felnőttkorban, ekkor gyakran a hajas fejbőrön észlelhetők elváltozások.

A betegség tünetei – vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek a térdeken, könyöknél, fejbőrön és testhajlatokban jelentkeznek - annyira jellegzetesek, hogy a bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, ritkán van csak szükség szövettani vizsgálatra. A diagnózis felállítását követően az orvos értékelve a pszoriázisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, választja a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. A beteg részletes kikérdezése után tanácsokat ad az életmódbeli változtatásokra is.

A pikkelysömör kezelése

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünetmentesíthető. Ennek hossza (vagyis a tünetmentes időszak) változó, esetenként több év is lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a felírt gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett fontos, hogy egyéb változtatásokat is betartsunk, a terápia sikerességéhez elengedhetetlen az orvos-beteg együttműködése. A tüneteket az életmód, a dohányzás, a testedzés, a stressz, a napfény, és egyéb környezeti hatások is befolyásolják.

A panaszok gyakran a menstruációs ciklus függvényében változnak, de állapotromlást okozhat a túl sok stressz is. A pszoriázis nemcsak bőrtünetekkel járó betegség, a pikkelysömörben szenvedőknél magasabb a szívbetegségek és a stroke veszélye is. A kockázat csökkenthető, ha a betegek kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges étkezésre és a rendszeres testedzésre, a normál testsúly fenntartására is.

Árt vagy használ a napfény?

A tapasztalatok alapján a pikkelysömörös betegek állapota napfény hatására javul. A betegek kis százalékánál azonban a meleg, párás időjárás ellenkezőleg hat, felerősíti a tüneteket.

Az állapot kezelése ezért minden esetben egyedi, vannak azonban általános szabályok, amelyeket minden betegnek érdemes szem előtt tartani:

- tünetmentes időszakokban is legyen óvatos, a túlzásba vitt napozás ilyenkor sem javasolt.

- ügyeljen a fényvédő krémek használatára. A káros napsugarak ellen ne csak a strandon védekezzen, hanem minden alkalommal, amikor szabadban tartózkodik.

- az égési sérülések fellángolásokat válthatnak ki az állapotában, ezért soha ne napozzon 15 percnél tovább.

- ha teheti, ússzon sós vízben, az javíthatja a pikkelysömör tüneteit.

-használjon rovarriasztót: a csípések a tünetek fellángolását, súlyosbodását okozhatják.

- a pikkelysömör tüneteinek kezelésére a nyári és téli hónapokban egyaránt érdemes gyógyvizes fürdőhelyeket felkeresni. A balneoterápia kiválóan kiegészítheti és felerősítheti a krémek, gyógyszerek illetve az ultraibolya fény jótékony hatásait és csökkentheti a pikkelysömörös ízületi szövődményeket.

- a pikkelysömör megjelenésénél szerepet játszhat az immunrendszer nem megfelelő működése, így a dohányzás elhagyása mellett vitaminokban és ásványi anyagokban dús tápanyagok fogyasztása javasolt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pikkelysömör és ekcéma - mi a különbség?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pikkelysömör

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához